Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
h

Psychiatric Nursing Quiz

Substance Abuse Quiz-3
This page was last updated on September 8, 2013

1. The drug of choice in the management of alcohol withrawal is

A. Barbiturates

B. Benzodiazepines

C. Disulfiram

D. Acamprosate

Answer Key

2. Which of the following is the most dependence-producing derivative of opium?

A. Meperidine

B. Diphenoxylate

C. Methadone

D. Heroin

Answer Key

3. Common street name of cocaine is

A. Smack

B. Brown sugar

C. Crack

D. Angel dust

Answer Key

4. Which of the following is known to cause disulfiram-ethanol like reaction?

A. Propranolol www. currentnursing.com

B. Haloperidol

C. Ciprofloxacin

D. Metronidazole

Answer Key

5. Which of the following is NOT a cannabis preparation?

A. Smack

B. Charas

C. Ganja

D. Hashish

Answer Key

6. Elevated mean corpuscular volume (MCV) value is an indicator of

A. Thiamine deficiency www. currentnursing.com

B. Nicotine dependence

C. Alcohol dependence

D. Opium dependence www. currentnursing.com

Answer Key

7. Which of the following term is NOT used in ICD-10 classification on substance use disorders?

A. Acute intoxication

B. Harmful use

C. Dependence syndrome

D. Addiction syndrome

E. Withdrawal state

Answer Key

8. Which of the following investigation is related to diagnosis of alcohol dependence?

A. MCV

B. Serum CPK-MB

C. Serum Prolactin Levels

D. VDRL

Answer Key

9. Which of the following instrument is used for alcohol dependence screening?

A. SANS www. currentnursing.com

B. HDRS

C. T-BOCS

D. MAST

E. SCAN

Answer Key

10. GGT (gamma-glutyl transaminase) is eleveated in

A. Cannabis dependence

B. Nicotine dependence

C. Heroin dependence

D. Alcohol dependence

Answer Key

11. Compulsory-drinking is also called

A. Dipsomania

B. Pyromania

C. Trichotillomania

D. Dyslexia

Answer Key

12. Wernicke's encephalopathy is atributed to

A. Severe riboflavin deficiency

B. Excessive blood alcohol content

C. Sever thamine deficiency

D. Excessive GGT levels

Answer Key

13. Which of the following is NOT a contraindication for use of disulfiram?

A. Recent CAD

B. CCF

C. History of psychosis

D. Seizure disorder

E. Nicotine dependence

Answer Key

14. Which of the following is an anti-craving agent used in the management of alcohol dependence syndrome?

A. Disulfiram www. currentnursing.com

B. Lorazepam

C, Citrated Cacium Carbimide

D. Acamprosate www. currentnursing.com

E. Metronidazole

Answer Key

15. "Chasing the dragon" refers to the smocking of

A. Nicotine

B. Heroin

C. LSD

D. MDMA

Answer Key

 

ANSWER KEY www. currentnursing.com

1. B
2. D
3. C
4.D
5. A
6. C
7. D
8. A
9.D
10. D
11. A
12. C
13. E
14. D
15.B

Reference:

  1. Kaplan HI, Sadock BJ. Synopsis of Psychiatry , Behavioral Sciences/ Clinical Psychiatry. 9th ed. Hong Kong :William and Wilkinson Publishers ;1998.
  2. Bhatti K. Dinesh Companion to Biology. S. Dinesh & Co. New Delhi, 2009.
Back to Quiz Corner Home
 
 
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2011@Current