Header image
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
line decor
 



Nursing Research Quiz - 1
Biostatistics
This page was last updated on September 18, 2013

1. Random sampling or probability sampling includes all the following techniques, except:

A. Simple random sampling

B. Stratified random Sampling

C. Cluster sampling

D. Purposive Sampling

Answer Key

2. Gender, age-class, religion, type of disease, and blood group are measured on:

A. Nominal scale of measurement

B. Ordinal scale of measurement

C. Interval scale of measurement

D. Ratio scale of measurement

Answer Key

3. Which scale of measurement has an absolute zero?

A. Nominal

B. Ordinal

C. Interval

D. Ratio

Answer Key

4. The variable which is influenced by the intervention of the researcher is called:

A. Independent

B. Dependent

C. Discrete

D. Extraneous

Answer Key

5. The statistical approach which helps the investigator to decide whether the outcome of the study is a result of factors planned within design of the study or determined by chance is called:

A. Descriptive statistics

B. Inferential statistics

C. Normal distribution

D. Standard deviation

Answer Key

6. Which of the following methods is a form of graphical presentation of data?

A. Line Diagram

B. Pie diagram

C. Bar diagram

D. Histogram

Answer Key

7. All the following are measures of central tendency, except:

A. Mean

B. Median

C. Mode

D. Variance

Answer Key

8. Which measure of central tendency is Influenced by extreme scores and skewed distributions?

A. Mean Copyright@ http://nursingplanet.com/Quiz

B. Median

C. Mode

D. Range

Answer Key

9. A measure of central tendency which is calculated by numbers arranging in numerical order is:

A. Standard deviation

B. Range

C. Median Copyright@ http://nursingplanet.com/Quiz

D. Mode

Answer Key

10. The proportion of observations fall above the median is:

A. 68%

B. 50%

C. 75%

D. 95%

Answer Key

11. The indices used to measure variation or dispersion among scores are all, except:

A. Range

B. Variance

C. Standard deviation

D. Mean

Answer Key

12. A measure of dispersion of a set of observations in which it is calculated by the difference between the highest and lowest values produced is called:

A. Standard deviation

B. Variance Copyright@ http://nursingplanet.com/Quiz

C. Range

D. Mode

Answer Key

13. A statistic which describes the interval of scores bounded by the 25th and 75th percentile ranks is:

A. Inter quartile range

B. Confidence Interval

C. Standard deviation

D. Variance Copyright@ http://nursingplanet.com/Quiz

Answer Key

14. The Median value is the:

A. 25th percentile

B. 50th percentile

C. 75th percentile

D. 95th percentile

Answer Key

15. Large standard deviations suggest that:

A. scores are probably widely scattered.

B. there is very little deference among scores.

C. mean, median and mode are the same

D. the scores not normally distributed.

Answer Key

16. The formula given below is computational formula for:

A. Variance

B. Mean Copyright@ http://nursingplanet.com/Quiz

C. Standard deviation

D. t-statistic

Answer Key

17. The squire of the standard deviation is the:

A. Variance.

B. Standard error

C. Z-score Copyright@ http://nursingplanet.com/Quiz

D. Variance

Answer Key

18. Which is NOT a characteristic of normal distribution?

A. Symmetric Copyright@ http://nursingplanet.com/Quiz

B. Bell-shaped

C. Mean = median = mode

D. Negative skewness

Answer Key

19. Skewness is a measure:

A. of the asymmetry of the probability distribution

B. decides the distribution may have high or low variance

C. of central tendency

D. None of the above

Answer Key

20. The formula given below is used to calculate:

O= Observed frequency
E= Expected frequency

A. t-test statistic

B. chi-squire statistic

C. correlation coefficient

D. Standard deviation

Answer Key

Answer Key WWW.CURRENTNURSING.COM
1. D

2. A

3. D

4. B

5. B

6. D

7. D

8. A

9. C

10. B

11. D

12. C

13. A

14. B

15. A

16. C

17. D

18. D

19.A

20. B

References

  1. Polit H, Beck C T. Nursing research. 8th ed. New Delhi: Williams and Wilkins; 2008.
  2. Burns N, Grove S K. Understanding nursing research. 4th ed. New Delhi: Elsevier; 2007.
  3. Park JE, Park K. Text Book of Preventive and Social Medicine. 19th Edition. Jabalpur: M.S. Banarsidas Bhanot; 2007.
  4. Questions from entrance examinations relevant to nursing conducted in India. (NIMHANS/AIIMS/Manipal/Kerala/All India etc..)
  5. Cohen J. Statistical Power Analysis for the Behavioral Sciences. Erlbaum, Hillsdale, NJ; 1988.
 
Back to Quiz Corner

 


 

Advertisement

 

 
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from AIPPG

Copyright 2012 @Current