Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
h
 
Psychiatric Nursing Quiz
Sleep Disorders Quiz-II
This page was last updated on March 18, 2011

1. Sleep deprivation resultss in

A. Psychotic disorders

B. Decreased mental alertness

C. Emotional disturbances

D. OCD

Answer Key

2. In a typical major sleep period, how many cycles of NREM-REM are there?

A. 2-4

B. 4-6

C. 6-10

D. 10-12

Answer Key

3. Kleine-Levin syndrome is characterized by the following features, EXCEPT

A. Male predominance

B. Hypersomnia

C. Hypersexuality

D. Hyperphagia

Answer Key

4. Amphetamines are recognized in the treatment of

A. Schizophrenia

B. Narcolepsy

C. Obesity

D. Mental retardation

Answer Key

5. Which of the following is associated with narcolepsy?

A. Lymphocytosis

B. Sexual impotence

C. Obesity

D. All of the above

Answer Key

6. Catalepsy is characterized by

A. Clear consciousness

B. Postural collapse

C. Paralysis of voluntary muscles under emotional excitement

D. EEG pattern of REM sleep during attack

E. All of the above

Answer Key

7. Which statement about PISA syndrome is TRUE?

A. Perverted appetite for soil

B. It is not a chronic dystonic reaction

C. Patient walks in a slanting posture

D. Commonly affects elderly people

Answer Key

8. Narcolepsy is characterized by

A. Sudden irresistible desire to sleep

B. More frequent occurrence in females

C. Relief from barbiturates

D. REM sleep during narcoleptic attacks

E. Only A and D

Answer Key

9. Which of the following is an objective method for determining daytime sleepiness?

A. Polysomnography

B. Multiple Sleep Latency Test (MSLT)

C. Electromyogram (EMG)

D. PLMS index

Answer Key

10. Which of the following drug is FDA approved agent in PLMS and Restless Leg syndrome?

A. Ropinirole

B. Zolpidem

C. Zaleplon

D. Eszopiclone

E. Ramelteon

Answer Key

ANSWER KEY

1. B
2. B
3. C
4. B
5. D
6. E
7. C
8. E
9. B
10. A
         

References

  1. Allan Tasman, Jerald Kay, Jeffrey A. Lieberman, Michael B. First and Mario Maj.John. Edrs. Psychiatry, Third Edition.Wiley & Sons, Ltd, 2008.
  2. Kaplan HI, Sadock BJ. Synopsis of Psychiatry , Behavioral Sciences/ Clinical Psychiatry. 9th ed. Hong Kong :William and Wilkinson Publishers ;1998.
  3. Questions from various entrance examinations.
Back to Quiz Corner Home
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2011@Current