Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
h

Reproductive Health Quiz - II

This page was last updated on September 8, 2013

1. In 28 day human ovarian cycle, ovulation occures on

A. Day 1

B. Day 5

C. Day 14

D. Day 28

Answer Key

2. Part of sperm involved in penetrating egg membrane is

A. Tail

B. Acrosome

C. Allosome

D. Autosome

Answer Key

3. Which one develops from endoderm?

A. Nervous system, urinary bladder and eye

B. Liver, connective tissue and heart

C. Thymus, spinal cord and brain

D. Liver, pancreas and thymus/thyroid

Answer Key

4. Corpus luteum develops from

A. Oocyte

B. Nephrostome

C. Graffian follicle

D. None of the above

Answer Key

5. Germinal epithelium of ovary has

A. Cuboidal cells

B. Columnar cells

C. Squamous cells

D. Stratified cells

Answer Key

6. Corpus luteum secretes

A. LH

B. Estrogen

C. Progestrone

D. FSH

Answer Key

7. Preparation of sperm before penetrating ovum is

A. Spermation

B. Coition

C. Insemination

D. Capacitation

Answer Key

8. Spermatozoa are nourished by

A. Sertoli cells

B. Interstitial cells

C. Connective tissue cells

D. None of the above

Answer Key

9. Villi of human placenta develops from

A. Chorion

B. Allantois

C. Yolk salk

D. Both A and B

Answer Key

10. Fertilized ovum is implanted in uterus after

A. 1 day

B. 7 days

C. 8 days

D. 10 days

Answer Key

11. Middle piece of human sperm contains

A. Nucleus

B. Vacuoles

C. Mitochondria

D. Centriole

Answer Key

12. Immediately after ovulation, the egg is covered by a membrane called

A. Chorion

B. Zona pellucida

C. Corona radiata

D. Vitelline membarane

Answer Key

13. Secretion of progestrone by corpus luteum is initiated by

A. MSH

B. LH

C. Testosterone

D. FSH

Answer Key

14. Correct sequance of hormone secretion from the beginning of menstuation is

A. FSH, progesterone, estrogen

B. Estrogen, FSH, progesterone

C. FSH, estrogen, progesterone

D. Estrogen, progesterone, FSH

Answer Key

15. Estrogen is secreted by

A. Coprus luteum

B. Membrane granulosa of Graffian follicle

C. Germinal epithelium of ovary

D. Prostate

Answer Key

16. Ovulation or release of ovum occure on the day of menstrual cycle

A. 8-10

B. 12-14

C. 14-18

D. Last two days of mensrtual cycle

Answer Key

17. Sperms produce an enzymatic substance for dissolving egg coverings. It is called

A. Hyaluronic acid

B. Hyaluronidase

C. Androgamone

D. Diastase

Answer Key

18. Tsetis descent into scrotum for

A. Spermatogenesis

B. Fertilization

C. Development of sex organs

D. Development of visceral organs

Answer Key

19. Antrum is cavity of

A. Ovary

B. Graffian follicle

C. Blastula

D. Gastrula

Answer Key

20. Hormone responsible for ovulation and development of corpus luteum is

A. FSH

B. LH

C. ADH

D. ICSH

Answer Key

 

ANSWER KEY

1.C 2.B 3.D 4.C 5.A
6.D 7. D 8.A 9.A 10.B
11.C 12.B 13.B 14.C 15.B
16.B 17. B 18.A 19.B 20.B

Reference:

  1. Nettina, Sandra M.; Mills, Elizabeth Jacqueline. Lippincott Manual of Nursing Practice, 8th Edition. Lippincott Williams & Wilkins, 2006.
  2. Bhatti K. Dinesh Companion to Biology. S. Dinesh & Co. New Delhi, 2009.
Back to Quiz Corner Home
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2011@Current