Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure Exam, HAAD, DOH, PSC, UPSC, ESI Nursing Exams, MSc. Nursing, PhD(N) Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor
 
 
 
 
September 8, 2013 valign="middle" class="bodyText"> 
Psychiatric Nursing Quiz

Psychotherapy Quiz - I

This page was last updated on April 1, 2011

1. Systematic desensitization consist of following steps, except:

A. Relaxation training

B. Hierarchy construction

C. Desensitization of stimulus

D. Resolving unconscious conflicts

Answer Key

2. The patient should try and say everything that comes into his mind without self-control or censure, is a fundamental rule in

A. Interpersonal psychotherapy

B. Cognitive behavioural psychotherapy

C. Long-term psychodynamic psychotherapy

D. Acceptance and commitment therapy

Answer Key

3. Who is considered as father of group therapy?

A. Joseph Wolpe

B. Aron Bech

C. SIgmond Freud

D. Joseph Pratt

Answer Key

4. Who is NOT related to group therapy?

A. Kurt Lewin

B. Yalom

C. H.S Sullivan

D. Juan

Answer Key

5. An effective therapy for sexual dysfunction was developed by

A. Masters & Johnson

B. Alfred Adler

C. Kurt Lewin

D. Aron Beck

Answer Key

6. Who is NOT related to behaviour therapy?

A. Joseph Wolpe

B. Watson

C. Ivan Pavlov

D. Melanie Klein

Answer Key

7. Which of the following therapy is based on learning theory?

A. Logotherapy

B. Psychoanalysis

C. Behaviour therapy

D. Interpersonal therapy

Answer Key

8. Which of the following is considered to be most effective and treatment of choice for phobic disorders?

A. Behaviour therapy

B. Interpersonal psychotherapy

C. Family therapy

D. Psychoanalysis

Answer Key

9. Behaviour psychotherapy techniques include all, except

A. Exposure

B. Modelling

C. Response prevention

D. Reinforcement shedules

E. Free association

Answer Key

10. A psychotherapy technique effective in obsessive ruminations is

A. Exposure

B. Thought stopping

C. Flooding

D. Sensitization

Answer Key

11. The cognitive triad of depression, negative views of self, the world, and future, was explained by

A. Aron Beck (1967)

B. Frankl (1988)

C. Joseph Wolpe

D. Winnicott

Answer Key

12. According to cognitive psychotherapy, cognitive phenomena which determine psychopathology are all, except:

A. Automatic thoughts

B. Cognitive distortions

C. Schemata

D. Basic Instincts

Answer Key

13. 'Socratic questioning' as a tool for therapeutic process is employed in

A. Psychodynamic psychotherapy

B. Logotherapy

C. Behaviour therapy

D. Cognitive psychotherapy

Answer Key

14. 'Enmeshment, homeostasis, circular causality' are concepts related to

A. System approach to couple therapy

B. Psychodynamic couple therapy

C. Behaviour approach to couple therapy

D. Cognitive behavioural approach to couple therapy

Answer Key

15. Which is NOT true about psychoanalytic psychotherapy?

A. Insight-oriented

B. Consider disorders as arising from unresolved conflicts

C. Focused on past

D. Emphasize modeling and operant conditioning

E. Long-term duration

Answer Key

Answer Key

1. D 2. C 3. D 4. D 5. A
6. D 7. C 8. A 9. E 10. B
11. A 12. D 13. D 14. A 15. D
Back to Quiz Corner
   
 

Advertisement by Google

 

 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from AIPPG

Copyright 2011@Current