Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure Exam, HAAD, DOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc. Nursing Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor
 
 
 
 

Psychiatric Nursing Quiz

Biological Psychiatry

 

1). Limbic system includes all the following structures except:

A. Amygdala

B. Hippocampal gyri

C. anterior cingulate gyrus

D. Basal ganglia

Answer Key

2) Spaces between Schwann cells of neurons are called;

A. Nodes of Ranvier

B. Synapse

C. Nissl Bodies

D. ventricles

Answer Key

3). Ribosomes of the nervous cells are called:

A. Schwann Cells

B. Nissl Bodies

C. Nuclei

D.Ganglia

Answer Key

4). The term which refers to muscular hypertonicity with increased resistance to stress:

A. Akinesia

B. Ataxia

C. Myoclonus

D. Spasticity

Answer Key

5). The three primary vesicles identified in the neural tube during the early stages of the development of the human brain are all except:

A. Prosencephalon

B. Diencephalon

C. Mesencephalon

D. Rhombencephalon

Answer Key

6). The primary somatosensory cortex is located in the:

A. Anterior parietal lobe

B. Medial temporal lobe

C. Prefrontal area

D. Occipital lobe

Answer Key

7). The structures which are components of the basal ganglia are all except:

A. Caudate nucleus

B. Amygdala

C. Putamen

D. Globus pallidus

Answer Key

8). The hippocampus and the amygdala, which are components of the limbic system, are located:

A. anterior parital lobe

B. medial temporal lobe

C. medial frontal lobe

D. posterior parital lobe

Answer Key

9). The opening which connects the third ventricle with the fourth ventricle in the pons and the medulla is called: ANSWER KEY

A. The cerebral aqueduct

B. The foramina of Monro

C. The interventricular foramina

D. Foramen of sylvius

Answer Key

10). The largest portion of the diencephalon consists of:

A. The Hypothalamus

B. Epithalamus

C. The thalamus

D. Pons

Answer Key

11). Brodmann's area 46 refers to:

A. Primary motor cortex

B. Primary auditory cortex

C. Dorsolateral prefrontal cortex

D. Primary visual cortex

Answer Key

12). The neuronal fibre bundles connecting opposite hemispheres are called:

A. Association fibers

B. Commissural fibers

C. Afferent fibres

D. Efferent fibres

Answer Key

13. The brain area involved in receptive language functions that are localized to the left hemisphere is called:

  1. Wernicke's area

  2. Broca’s area

  3. Cuadate Nucleus

  4. Hippocampus

    Answer Key

14. The cerebellum is located in the:

  1. Middle cranial fossa

  2. Posterior cranial fossa

  3. Anterior cranial fossa

  4. Cella tursica

Answer Key

15. The brain regions which constitute the hippocampal formation are all except:

  1. Dentate gyrus

  2. Hippocampus

  3. Subicular complex

  4. Putamen

Answer Key

16. The monoamines neurotransmitters are all the following except:

  1. Serotonin

  2. Norepinephrine

  3. Dopamine

  4. GABA

Answer Key

17. Brain neurotransmitter  serotonin is produced from:

  1. Raphe nuclei

  2. Substantia niagra

  3. locus ceruleus

  4. Amygdala

Answer Key

18. Dopamine pathways in the brain include all except:

  1. Nigrostriatal pathway

  2. Mesocorticolimbic pathway

  3. Mesopontine complex

  4. Tuberohypophyseal pathway

Answer Key

19. The catecholamines are synthesized from the amino acid:

  1. Alanine

  2. Tyrosine

  3. Taurine

  4. Glycine

Answer Key

20. Which of the following neurotransmitters is NOT an amine:

A. dopamine

B. norepinephrine

C. serotonin

D. glutamate

Answer Key

Answer Key

1. D

2.A

3.B

4.D

5.B

6.A

7. B

8. B

9.A

10.C

11. C

12. B

13. A

14. B

15.D

16. D

17.A

18.C

19. B

20 .D

 

Advertisement by Google

 

 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from AIPPG

Copyright 2010@Current