Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
Pharmacology Quiz - 2
This page was last updated on July 21, 2011
1. Anaphylactic shock or IgE-mediated hypersensitivity reactions are:

A. Type I reactions Copyright@ www.currentnursing.com/Quiz

B. Type II reactions.

C. Type III reactions.

D. Type IV reactions.

Answer Key

2. Among the listed drugs, which has the shortest biological half-life;

A. Adenosine

B. Dobutamine

C. Benzylpenicillin

D. Amoxycillin

Answer Key

3. Which of the following listed drug has the longest biological half-life;

A. Diazepam

B. Lorazepam

C. Midazolam

D. Clonazepam Copyright@ www.currentnursing.com/Quiz

Answer Key

4. When a drug is given at a constant rate, the generally accepted time to reach steady state (plateau) is:

A. 1 plasma half-life

B. 2 plasma half-life

C. 3 plasma half-life

D. 5 plasma half-life

Answer Key

5. Glucose-6-phosphate dehydrogenase (G6PD) activity is important to the integrity of the:

A. red blood cells

B. white blood cells

C. platelets

D. mast cells

Answer Key

6. Drugs that carry a possible risk of hemolysis in some G6PD deficient individuals include:

A. aspirin

B. menadione

C. quinidine

D. all of the above

Answer Key

7. Asthmatic attacks can be precipitated by:

A. sympathomimetics.

B. digitalis glycosides

C. beta-adrenoceptor blockers.

D. aminoglycoside antibiotics.

Answer Key

8. Lithium toxicity may result when:

A. a thiazide diuretic is co-administered.

B. there is sodium depletion.

C. there is dehydration

D. in all of the above situations.

Answer Key

9. A type A adverse reaction is also called:

A. Augmented reactions

B. Bizarre reactions

C. Chronic reactions

D. Delayed effects

Answer Key

10. Type II allergic/hypersensitivity reactions are also called:

A. immediate or anaphylactic type.

B. antibody-dependent cytotoxic type.

C. immune complex-mediated type.

D. lymphocyte-mediated type.

Answer Key

11. Zero-order kinetics refers to:

A. The rates at which absorption, distribution, metabolism and excretion of a drug occur are directly proportional to its concentration in the body.

B. Processes by which a constant amount of drug is transported/ metabolized in unit time irrespective of its concentration in the body.

C. The time in which the biological effect of a drug declines by one half. Copyright@ www.currentnursing.com/Quiz

D. Presystemic elimination of the drug.

Answer Key

12. Salivation, lacrimation, abdominal cramps, urinary and fecal incontinence, vomiting, sweating, miosis and muscle fasciculation are characteristics of:

A. Antimuscarinic syndromes

B. Cholinergic (muscarinic) syndromes

C. Sympathomimetic syndromes

D. None of the above .

Answer Key

13. Which is a gram negative bacteria:

A. Staphylococcus aureus

B. Streptococcus pyogenes

C. Streptococcus pneumoniae

D. Neisseria gonorrhoeae

Answer Key

14. Which is an anerobic bacteria:

A. Haemophilus influenzae

B. Neisseria meningitidis

C. Clostridium perfringens

D. Streptococcus pneumoniae

Answer Key

15. Ziehl-Neelsen staining is used to diagnose:

A. methicillinresistant Staphylococcus aureus (MRSA) infection.

B. acid-fast tubercle bacilli infection.

C. Neisseria meningitidis infection.

D. Clostridium perfringens infection.

Answer Key

ANSWER KEY Copyright@ www.currentnursing.com/Quiz
1. A 2. A 3. A 4.D 5. A
6. D 7. C 8. D 9. A 10. B
11. B 12. B 13. D 14. C 15. B
Back to Quiz Corner Home


   

 
 

Advertisement by Google

 

 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from AIPPG

Copyright 2011@Current