Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Home l Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
 
Pharmcology Quiz -5
Penicillins
This page was last updated on July 21, 2011

1. The penicillins act by : Copyright@ www.currentnursing.com/Quiz

A. inhibition of protien synthesis

B. interfering with bacterial cell wall synthesis.

C. inhibition of neuclic acid synthesis

D. phagocytic action.

Answer Key

2. The most important side-effect of the penicillins is

A. gastrointestinal disturbances.

B. ototoxicity.

C. hypersensitivity reactions

D. hepatotoxicity.

Answer Key

3. A penicillin preparation which is suitable for oral administration is

A. Benzathine Penicillin

B. Benzylpenicillin

C. Procaine benzylpenicillin

D. Phenoxymethylpenicillin

Answer Key

4. Penicillinase-resistant penicillins include

A. benzylpenicillin

B. phenoxymethylpenicillin

C. cloxacillin

D. ampicillin Copyright@ www.currentnursing.com/Quiz

Answer Key

5. Co-amoxiclav is a: Copyright@ www.currentnursing.com/Quiz

A. penicillin-beta-lactamase inhibitor combinations

B. penicillin active against gram negative bacteria.

C. carbapenem group of antibiotic.

D. narrow spectrum penicillin.

Answer Key

6. Which statement about penicillins is FALSE

A. Penicillins cross CSF if the meninges are inflamed.

B. Benzylpenicillin is highly active against Streptococcus pneumoniae .

C. Procaine penicillin, given i.m. only.

D. penicillins do not cause neutropenia in high does given for longer than 10 days.

Answer Key

7. Which statement abot penicillins is TRUE

A. Penicillins on high doses cause convulsions.

B. Benzylpenicillin is not effective for infections due to normal strains of Neisseria meningitidis

C. Phenoxymethylpenicillin is not resistant to gastric acid.

D. Penicillins are not effective against normal strains of gram positive bacteria.

Answer Key

8. Identification of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) in patients indicates:

A. the organisms are sensitive to flucloxacillin and cloxacillin

B. the organisms are sensitive to beta-lactam antibiotics

C. the organisns are resistant to flucloxacillin, cloxacillin, and other beta-lactam antibiotics

D. usual infection-control measures are satisfactory to manage the infections.

Answer Key

9. Which statement about ampicillin is FALSE:

A. Ampicillin cause diarrhoea on oral administration.

B. Ampicillin may cause maculopapular rashes

C. Amoxycillin is better absorbed from gut than ampicillin.

D. Ampicillin is a cephalosporin group of antibiotic.

Answer Key

10. Ureidopenicillins are: Copyright@ www.currentnursing.com/Quiz

A. adapted from the ampicillin molecule, and effective against Pseudomonas aeruginosa

B. carboxypenicillins .

C. monobactam antibiotics.

D. beta-lactamase resistant penicillins.

Answer Key

ANSWER KEY Copyright@ www.currentnursing.com/Quiz
1. B 2. C 3. D 4. C 5. A.
6. D 7. A 8. C 9. D 10. A
Back to Quiz Corner Home
 

Advertisement by Google

 

 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from -

Copyright 2011@Current