Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
---
 
Nursing Theory Quiz - 8
This page was last updated on December 11, 2011
Click to see more..

1. Biopsychosocial model was first proposed by:

A. Jay Forrester

B. Norbert Wiener

C. Callista Roy

D. George Engel

Answer Key

2. Which theory states that " phenotype results from an interaction between genotype and environment " in the context of development of a mental disorder?

A. Biological theory

B. Neurochemical theory

C. Stress-diathesis model

D. Stress-adaptation model

Answer Key

3. The interdisciplinary science of the structure of regulatory systems:

A. Cybernetics

B. Quantum mechanics

C. Atom theory

D. Negentropy 

Answer Key

4. All the following people are associated with cybernetics, EXCEPT:

A. Norbert Wiener

B. Warren McCulloch

C. Heinz von Foerster

D. Erwin Schrödinger

Answer Key

5. Which nursing theory defines person as "a developing organism that tries to reduce anxiety caused by needs"?

A. Peplau's Interpersonal Theory

B. Ernestine Wiedenbach

C. Comfort Theory

D. Tidal Model of Mental Health

Answer Key

6. According to Peplau's interpersonal theory, following definition refers to:

"A word symbol that implies forward movement of personality and other ongoing human processes in the direction of creative, constructive, productive, personal and community living."

A. Person

B. Environment

C. Health

D. Nursing

Answer Key

7. Trophicognosis is a concept explained by:

A. Levin

B. Orem

C. Rogers

D. Watson

Answer Key

8. Health/wellness is “the condition in which all parts and subparts (variables) are in harmony with the whole of the client. This definition was given by:

A. Maslow

B. Neuman

C. Peplau

D. Newman

Answer Key

9. Which Thorndike’s laws (principles) on learning states that the S-R connection is strengthened by use and weakened with disuse?

A. Law of effect

B. Law of readiness

C. Law of exercise

D. Law of primacy

Answer Key

10. A branch of physics providing a mathematical description of much of the dual particle-like and wave-like behavior and interactions of energy and matter:

A. Chaos theory

B. Quantum theory

C. String theory

D. General theory of relativity

Answer Key

ANSWER KEY

1. D
2. C
3. A
4. D
5. A
6. C
7. A
8. B
9. C
10. B

References

  1. Alligood M R, Tomey A M. Nursing Theory: Utilization &Application .3rd ed. Missouri: Elsevier Mosby Publications; 2002.

  2. Tomey AM, Alligood. MR. Nursing theorists and their work. (5th ed.). Mosby, Philadelphia, 2002

  3.  George JB .Nursing Theories: The Base for Professional Nursing Practice .5th ed. New Jersey :Prentice Hall;2002.

 
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2011@Current