Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
---
 
Nursing Theory Quiz - 7
This page was last updated on December 11, 2011
Click to see more..

1. General Systems Theory was first proposed by:

A. Ludwig von Bertalanffy

B. Kurt Lewin

C. Melanie Klein

D. Margaret Mahler

Answer Key

2. Who is a proponent of object relations theory?

A. Abraham Maslaw

B. Jean Piaget

C. Erik Erikson

D. Melanie Klein

Answer Key

3. Which of the following concept is NOT related to Freud's psychoanalytic theory?

A. Phallic stage

B. Pleasure principle

C. Oedipus complex

D. Symbiosis and Separation

Answer Key

4. Kohlberg's theory of moral development includes following stages, except:

A. Obedience and Punishment Orientation

B. Individualism and Exchange

C. Good Interpersonal Relationships

D. Maintaining the Social Order

E. Primary circular reactions

Answer Key

5. The term used to describe the understanding of beliefs, desires, motivations, and emotions as mental states that are ascribed to one’s self and others: (Tasman 3rd, P 139; 2008)

A. Theory of mind

B. Attribution theory

C. Self-verification theory

D. Self-evaluation maintenance theory

Answer Key

6. Which theory explains depression as a process of “turning aggression inward?”

A. Beck's cognitive model

B. Freud's Psychoanalyric model

C. Interpersonal model

D. Engel’s biopsychosocial theory

Answer Key

7. Which theory explains how exposure to trauma that is impossible to avoid may lead to apathy, passivity, and a conviction that escaping future traumatic events is also impossible?

A. Attribution theory

B. Bowlby's attachment theory

C. Information processing theory

D. Seligman’s theory of learned helplessness

Answer Key

8. Nursing is defined as “action which assist individuals, families and groups to maintain a maximum level of wellness, and the primary aim is stability of the patient/client system, through nursing interventions to reduce stressors.’

This definition is given by:

A. Orem

B. Peplau

C. Neuman

D. Rogers

Answer Key

9. According to Piaget, the term used to describe the awareness that objects continue to exist even when they are no longer visible:

A. Oedipal complex

B. Object permanence

C. Theory of mind

D. Inferior complex

Answer Key

10. During cognitive development, object permanence is a characteristic feature of:

A. Sensory-motor stage

B. Preoperational stage

C. Concrete operational stage

D. Formal operational stage

Answer Key

ANSWER KEY

1. A
2. D
3. D
4. E
5. A
6. B
7. D
8. C
9. B
10. A

References

  1. Alligood M R, Tomey A M. Nursing Theory: Utilization &Application .3rd ed. Missouri: Elsevier Mosby Publications; 2002.

  2. Tomey AM, Alligood. MR. Nursing theorists and their work. (5th ed.). Mosby, Philadelphia, 2002

  3.  George JB .Nursing Theories: The Base for Professional Nursing Practice .5th ed. New Jersey :Prentice Hall;2002.

Back to Quiz Corner Home
 
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2011@Current