Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
---
 
Nursing Theory Quiz - 6
This page was last updated on December 11, 2011
Click to see more..

1. Which nursing theorist defines environment as "the totality of the internal and external forces which surround a person and with which they interact at any given time"?

A. Dorothy Johnson

B. Martha Rogers

C. Dorothea Orem

D. Imogene King

E. Betty Neuman

Answer Key

2. The Sunrise Model of nursing was developed by:

A. Joyce Travelbee

B. Rosemarie Rizzo Parse

C. Madeleine Leininger

D. Ida Jean Orlando

3. Ethnonursing research method was developed by:

A. Madeleine Leininger

B. Florence Nightingale

C. Hildegard Peplau

D. Ida Jean Orlando

Answer Key

4. Attachment theory was originally proposed by:

A. Hildegard Peplau

B. John Bowlby

C. Sigmond Frued

D. Kurt Lewin

Answer Key

5. Human Becoming Theory was developed by:

A. Lydia E. Hall

B. Neuman

C. D. Orem

D. Rosemary Parse

Answer Key

6. Parse’s Three Principles include all the following, except

A. Helicy

B. Meaning

C. Rhythmicity

D. Cotranscendence

Answer Key

7. Who described 5 levels of nursing experience in her theory on nursing?

A. B. F. Skinner

B. Patricia Benner

C. Callista Roy

D. Leon Festinger

Answer Key

8. A paradigm refers to

A. A model that explains the linkages of science, philosophy, and theory accepted and applied by the discipline

B. Ideas and mental images that help to describe phenomena

C. Statements that describe concepts

D. Aspect of reality that can be consciously sensed or experienced

Answer Key

9. According to Behavour System Model, “predisposition to act with reference to the goal, in certain ways rather than the other ways” refers to

A. Drive

B. Goal

C. Set

D. Scope of action

Answer Key

10. The study of feedback and derived concepts such as communication and control in living organisms, machines and organisations is termed as:

A. Cybernetics

B. Ontology

C. Epistemology

D. Philosophy

Answer Key

ANSWER KEY

1. E
2. C
3. A
4. B
5. D
6. A
7. B
8. A
9. C
10. A

References

  1. Alligood M R, Tomey A M. Nursing Theory: Utilization &Application .3rd ed. Missouri: Elsevier Mosby Publications; 2002.

  2. Tomey AM, Alligood. MR. Nursing theorists and their work. (5th ed.). Mosby, Philadelphia, 2002

  3.  George JB .Nursing Theories: The Base for Professional Nursing Practice .5th ed. New Jersey :Prentice Hall;2002.

Back to Quiz Corner Home
 
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2011@Current