Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
h
 
Nursing Theory Quiz - 4
This page was last updated on December 11, 2011
Click to see more.. 7

1. Cognator subsystem is a concept related to:

A. Jhonson's Behaviour System Model

B. Imogene King's Goal Attainment Theory

C. Roy's Adaptation Model

D. Neuman's System's Model

Answer Key

2. Cognator subsystem involves all the following cognitive-emotive channels, EXCEPT:

A. perceptual and information processing

B. self concept

C. learning

D. judgment

E. emotion

Answer Key

3. Each subsystem in Johnson's Behavioural System model is composed of four structural characteristics, except:

A. Drives

B. Set

C. Choices

D. Observable behavior

E. Demands

Answer Key

4. "The practice of activities that individual initiates and perform on their own behalf in maintaining life, health and well being" is:

A. Self care agency

B. Self care

C. Therapeutic self care demand

D. Nursing systems

Answer Key

5. Category of self care requisites according to Orem's theory of nursing includes all, except:

A. Universal

B. Developmental

C. Health deviation

D. Fundamental

Answer Key

6.

Nursing is “an external regulatory force which acts to preserve the organization and integration of the patients behaviors at an optimum level under those conditions in which the behaviors constitutes a threat to the physical or social health, or in which illness is found”

This definition of nursing was given by

A. Orem

B. Neuman

C. Imogene King

D. Johnson

E. Rogers

Answer Key

7.

"The unique function of the nurse is to assist the individual, sick or well, in the performance of those activities contributing to health or its recovery (or to peaceful death) that he would perform unaided if he had the necessary strength, will or knowledge. And to do this in such a way as to help him gain independence as rapidly as possible"

This definition of nursing was given by:

A. Nightingale

B. Neuman

C. Imogene King

D. Henderson

E. Rogers

Answer Key

8. Which level of needs in Maslow’s hierarchy includes love, friendship, intimacy, and family?

A. Self-actualization

B. Esteem

C. Belongingness

D. Safety

E. Physiological

Answer Key

9. In a theory, a statement of relationship between concepts is called

A. Conceptual model

B. Hypothesis

C. Proposition

D. Construct

Answer Key

10. Which nursing model was developed by Joyce Travelbee (1926-1973)?

A. Human-to-Human Relationship Model

B. Human becoming theory

C. The theory of health as expanding consciousness

D. From Novice to Expert

Answer Key

ANSWER KEY

1. C
2. B
3. E
4.B
5. D.
6. D
7. D
8. C
9. C
10. A

References

  1. Alligood M R, Tomey A M. Nursing Theory: Utilization &Application .3rd ed. Missouri: Elsevier Mosby Publications; 2002.

  2. Tomey AM, Alligood. MR. Nursing theorists and their work. (5th ed.). Mosby, Philadelphia, 2002

  3.  George JB .Nursing Theories: The Base for Professional Nursing Practice .5th ed. New Jersey :Prentice Hall;2002.

 
 
 

Advertisement by Google

 

 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2011@Current