Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
h
 
Nursing Theory Quiz - 3
This page was last updated on December 11, 2011
Click to see more.. 7

1. Which of the following nursing theory is based on the general systems framework?

A. Fay Abdellah- Topology of 21 Nursing Problems

B. Virginia Henderson -The Nature of Nursing

C. Hildegard Peplau -Interpersonal Relations Model

D. Imogene King's Theory of Nursing

Answer Key

2. Concept related to Betty Neuman’s System Model of Nursing is:

A. Pattern

B. Rhythmicity

C. Dependency

D. Open system

Answer Key

3. According to Roy's Adaptation Model, the adaptive modes includes all the following, EXCEPT:

A. Physiologic Needs

B. Self Concept

C. Role Function

D. Interdependence

E. Achievement

Answer Key

4. Which theory states " Nursing is a helping profession"?

A. Hildegard Peplau's Interpersonal Theory

B. Abdellah’s 21 Nursing Problems

C. Theory of Goal Attainment

D. Roy's Adaptation Model

Answer Key

5. Which of the following in NOT a concept related to personal system in Imogene King's Theory?

A. Perception

B. Self

C. Body image

D. Organization

Answer Key

6. Which nursing theory states that 'nursing is the interpersonal process of action, reaction, interaction and transaction"?

A. Roy's adaptation model

B. Self-care deficit theory

C. Imogene King's theory

D. Roger's unitary human beings

Answer Key

7. All the following are concepts related to Levin's Conservation Principles, EXCEPT:

A. Historicity

B. Specificity

C. Helicy

D. Redundancy

Answer Key

8. Which of the following is an organismic response as per Levin's Four Conservation Principles?

A. Flight or fight

B. Adaptation

C. Communication

D. Transaction

Answer Key

9. When applying Roy's Adaptation Model in caring a patient, the type of stimuli which needs to be assessed as per are all the following, EXCEPT;

A. Focal Stimulus

B. Contextual Stimulus

C. Perceptual Stimulua

D. Residual Stimulus

Answer Key

10. Who described about 5 levels of nursing experience from novice to expert?

A. Patricia E. Benner

B. Ernestine Wiedenbach

C. Myra Estrine Levine

D. Faye Glenn Abdellah

Answer Key

ANSWER KEY

1.D
2. D
3. E
4. B
5. D
6. C
7. C
8.A
9. C
10. A

References

  1. Alligood M R, Tomey A M. Nursing Theory: Utilization &Application .3rd ed. Missouri: Elsevier Mosby Publications; 2002.

  2. Tomey AM, Alligood. MR. Nursing theorists and their work. (5th ed.). Mosby, Philadelphia, 2002

  3.  George JB .Nursing Theories: The Base for Professional Nursing Practice .5th ed. New Jersey :Prentice Hall;2002.

 
 
 

Advertisement by Google

 

 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2011@Current