Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure Exam, HAAD, DOH, PSC, UPSC, ESI Nursing Exams, MSc. Nursing, PhD(N) Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor
 
 
 
 

Nursing Research Quiz - 6

Research Instruments
This page was last updated on June 29, 2012

1. The degree of consistency with which an instrument measures the attribute it is supposed to be measuring is called:

A. Validity

B. Reliability

C. Sensitivity

D. Objectivity

Answer Key

2. The reliability of a measuring tool has following aspects, except:

A. Stability

B. Internal consistency

C. Efficiency

D. Equivalence

Answer Key

3. The extent to which the same results are obtained on repeated administrations of the instrument is termed as:

A. Internal consistency

B. Validity

C. Stability

D. Sensitivity

Answer Key

4. The stability index of a measuring tool is derived through procedures that evaluate:

A. Interrater reliability

B. Internal consistency

C. Crombach's alpha

D. Test-retest reliability

Answer Key

5. The Spearman's-Brown formula is used to estimate:

A. Test-retest reliability

B. Internal consistency

C. Equivalence

D. Validity

Answer Key

6. The degree to which an instrument measures what it is supposed to be measuring is its:

A. Validity

B. Internal consistency

C. Sensitivity

D. Equivalence

Answer Key

7. Which of the following is NOT a type of validity index of a research instrument?

A. Predictive validity

B. Content validity

C. Concurrent validity

D. Construct validity

E. Homogenous validity

Answer Key

8. The adequacy of an instrument in differentiating between the performance or behaviour on some future criterion is termed as:

A. Predictive validity

B. Cocurrent validity

C. Content validity

D. Construct validity

Answer Key

9. Multi-trait-multi-matrix (MTMM) is a procedure developed to establish:

A. Internal consistency

B. Interrater reliability

C. Construct validity

D. Content validity

Answer Key

10. Which of the following is NOT a procedure for establishing construct validity of an instrument?

A. Known-group technique

B. Factor analysis

C. MTMM

D. Crombach's alpha

Answer Key

11. The most common type of composite scale is:

A. Likert scale

B. Visual analog scale

C. Checklists

D. Thurstone scale

Answer Key

Answer Key

1. B 2.C 3. C 4.D 5.B
6. A 7. E 8. A 9. C 10. D
11. A        

References

  1. Polit H, Beck C T. Nursing research. 8th ed. New Delhi: Williams and Wilkins; 2008.
  2. Burns N, Grove S K. Understanding nursing research. 4th ed. New Delhi: Elsevier; 2007.
  3. Park JE, Park K. Text Book of Preventive and Social Medicine. 19th Edition. Jabalpur: M.S. Banarsidas Bhanot; 2007.
  4. Questions from entrance examinations relevant to nursing conducted in India. (NIMHANS/AIIMS/Manipal/Kerala/All India etc..)
  5. Cohen J. Statistical Power Analysis for the Behavioral Sciences. Erlbaum, Hillsdale, NJ; 1988.
Back to Quiz Corner
   
   
 
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from AIPPG

Copyright 2012 @Current