Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure Exam, HAAD, DOH, PSC, UPSC, ESI Nursing Exams, MSc. Nursing, PhD(N) Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor
 
 
 
 

Nursing Research Quiz - 5

This page was last updated on June 29, 2012
August 8, 2013singplanet.com/Quiz/stat_quiz.html" target="_self"> 1

1. The type of research focused on finding a solution to an immediate practical problem is termed as:

A. Basic research

B. Applied research

C. Explanatory research

D. Descriptive research

Answer Key

2. The principles of ethics in nursing research include:

A. Beneficence

B. Respect for human dignity

C. Justice

D. All of the above

Answer Key

3. Which of the following is TRUE about features of quasi-experimental research design?

A. Manipulation. control group, randomization

B. Manipulation, but no control group or randomization

C. No manipulation of independent variable

D. Use of correlational approach

Answer Key

4. Carry-over effects are related to:

A. Factorial design

B. Pretest-posttest design

C. Solomon four-group design

D. Repeated measures design

Answer Key

5. The extent to which it is possible to make an inference that independent variable is truly influencing the dependent variable and relationship is not spurious, refers to:

A. External validity

B. Internal Validity

C. Internal consistency

D. Reliability

Answer Key

6. Which of the following is considered as a threat to internal validity of a research?

A. The Hawthorne effect

B. Novelty effect

C. Experimenter effects

D. Maturation

E. Measurement effects

Answer Key

7. Which of the following is NOT related to dealing with extraneous variables in a quantitative research?

A. Randomization

B. Repeated measures

C. Homogeneity

D. Blocking

E. Bracketing

Answer Key

8. Which of the following is a method of integrating the findings of prior research studies using statistical procedures?

A. Meta-analysis

B. Secondary analysis

C. Content analysis

D. Grounded theory

Answer Key

9. The term used to indicate the placebo effect in which the knowledge of being included in a study cause people to change their behaviours, thereby obscuring the variable of interest:

A. Internal validity

B. Maturation

C. Manipulation

D. Hawthorne effect

Answer Key

10. Investigations in which samples from a general population are studied over time with respect to some phenomenon is termed as

A. Trend studies

B. Action research

C. Outcome research

D. Meta-anlysis

Answer Key

11. Which of the following data collection method has better subjectivity?

A. Self-reports

B. Observation

C. Biophysiologic measures

D. Questionnaires

Answer Key

12. Basic principles that are accepted as being true on the basis of logic or reason, without proof or verification is termed as:

A. Assumptions

B. Hypothesis

C. Constructs

D. Propositions

Answer Key

13. A fundamental ethical principle that seeks to prevent harm and exploitation of, to maximize benefits for, study participants is:

A. Justice

B. Beneficence

C. Nonmalificence

D. Coercion

Answer Key

14. A method of data collection in which several rounds of questionnaires are mailed to a panel of experts, focusing on their opinions or judgment concerning a specific topic of interest is:

A. Focus group interview

B. Meta-analysis

C. Delphi technique

D. Secondary analysis

Answer Key

15. The principle of beneficence include all the following, EXCEPT

A. Freedom from harm

B. Freedom from exploitation

C. Benefits from research

D. Risk/benefit ratio

E. The right to self-determination

Answer Key

Answer Key

1.B 2.D 3.B 4.D 5.B
6.D 7.E 8.A 9.D 10.A
11. C 12.A 13.B 14.C 15.E

References

  1. Polit H, Beck C T. Nursing research. 8th ed. New Delhi: Williams and Wilkins; 2008.
  2. Burns N, Grove S K. Understanding nursing research. 4th ed. New Delhi: Elsevier; 2007.
  3. Park JE, Park K. Text Book of Preventive and Social Medicine. 19th Edition. Jabalpur: M.S. Banarsidas Bhanot; 2007.
  4. Questions from entrance examinations relevant to nursing conducted in India. (NIMHANS/AIIMS/Manipal/Kerala/All India etc..)
  5. Cohen J. Statistical Power Analysis for the Behavioral Sciences. Erlbaum, Hillsdale, NJ; 1988.
Back to Quiz Corner
   
   
 
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from AIPPG

Copyright 2012 @Current