Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure Exam, HAAD, DOH, PSC, UPSC, ESI Nursing Exams, MSc. Nursing, PhD(N) Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor
 
 
 
 

Nursing Research Quiz - 4

August 8, 2013atistics
This page was last updated on June 29, 2012

1. Correlation coefficient provides all of the following information, except :

A. whether or not there is a relationship between the variables.

B. the strength of the relationship between the variables.

C. the cause of the relationship between the variables.

D. the direction of the relationship between the variables.

Answer Key

2. Another name for a bar graph is:

A. polygon

B. histogram

C. normal curve

D. line graph

Answer Key

3. A table that shows how often different scores appear in a set of scores is called a frequency:

A. polygon

B. histogram

C. normal curve

D. distribution

Answer Key

4. All the following are components required for estimating power (1-beta) of a study, EXCEPT

A. The population effect size

B. Sample size

C. Level of significance (alpha)

D. Standard deviation

Answer Key

5. Using power analysis (Cohen, 1977), the value of estimated effect size (gamma) for large effects in two group test of mean difference is

A. 0-2

B. 0.5

C. 0.8

D. 1.0

Answer Key

6. When doing power analysis in ANOVA context, the estimate of effect size is

A. Eta-squared

B. Correlation coefficient

C. Standard Error

D. Chi-squire value

Answer Key

7. Analysis of Variance (ANOVA) test is used to

A. Test the difference between two independent group means

B. Test the difference between two related group means

C. Test the difference among the means of 3+ independent groups

D. Test the difference in ranks of scores of 3+ independent groups

Answer Key

8. Kruskal-Wallis test is used to:

A. Test the difference between two independent group means

B. Test the difference among the means of 3+ related groups

C. Test the difference among the means of 3+ independent groups

D. Test the difference in ranks of scores of 3+ independent groups

Answer Key

9. Which is the most appropriate inferential analysis to test the difference among the means of 3+ related groups o sets of scores?

A. Repeated-measures ANOVA

B. Friedman test

C. Paired t-test

D. Wicoxon signed-rank test

Answer Key

10. Power analysis builds on the concepts of:

A. Validity

B. reliability

C. Internal consistency

D. Effect size

Answer Key

11. Effect size is used to calculate:

A. Reliability

B. Sample size

C. Internal consistency

D. Predictive validity

Answer Key

12. The F-statistic is calculated in:

A. ANOVA

B. T-test

C. Correlation analysis

D. Chi-squire test

 

13. Which of the following is a nonparametric "Analysis of Variance"?

A. Mann-Whitney U test

B. Wilcoxon Rank test

C. Kruskal-Wallis test

D. Friedman's test

 

14. Chi-square test is used to test:

A. Difference in proportions

B. Difference in means of two independent variables

C. Relationship between two bivariate variables

D. Difference in means of three or more set of variables

 

15. Which of the following is NOT a criteria for Fisher's exact test?

A. When proportions derived from independent groups are compared

B. When there are cells with a value of 0

C. Sample size is small (less than 30)

D. When testing difference between three or more group means

 

Answer Key

1. C 2. B 3.D 4. D 5. C
6. A 7. C 8. D 9. A 10. D
11. B 12. A 13.C 14. A 15. D

References

  1. Polit H, Beck C T. Nursing research. 8th ed. New Delhi: Williams and Wilkins; 2008.
  2. Burns N, Grove S K. Understanding nursing research. 4th ed. New Delhi: Elsevier; 2007.
  3. Park JE, Park K. Text Book of Preventive and Social Medicine. 19th Edition. Jabalpur: M.S. Banarsidas Bhanot; 2007.
  4. Questions from entrance examinations relevant to nursing conducted in India. (NIMHANS/AIIMS/Manipal/Kerala/All India etc..)
  5. Cohen J. Statistical Power Analysis for the Behavioral Sciences. Erlbaum, Hillsdale, NJ; 1988.
Back to Quiz Corner
   
   
 
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from AIPPG

Copyright 2012 @Current