Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure Exam, HAAD, DOH, PSC, UPSC, ESI Nursing Exams, MSc. Nursing, PhD(N) Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor
 
 
 
 
Nursing Research Quiz - 28
Qualitative Research
This page was last updated on June 29, 2012

1. A method of analyzing qualitative data that involves an interactive approach to testing research hypothesis:

A. Analytic induction

B. Axial coding

C. 'Blind' review

D. Inquiry audit

Answer Key

2. The process of identifying and holding in abeyance any preconceived beliefs and opinions one has about the phenomena of understanding is:

A. Bricolage

B. Content Analysis

C. Bracketing

D. Bricoleur

Answer Key

3. A design that unfolds in the course of a qualitative study as the researcher makes ongoing design:

A. Experimental design

B. Quasi-experimental design

C. Exploratory design

D. Emergent design

Answer Key

4. The tendency in qualitative research to derive a complex array of data from a variety of sources, using a variety of methods is referred as:

A. Auto-ethnography

B. Snowball sampling

C. Recursive abstraction

D. Bricolage

Answer Key

5. 'Emic perspective' refers to:

A. Outsider's view

B. Insider's view

C. Etic perspective

D. Holistic view

6. A branch of qualitative research associated with the field of anthropology:

A. Ethnography

B. Anthropology

C. Etymology

D. Epistemology

Answer Key

7. Which of the following is NOT a qualitative method of research?

A. Ethnography

B. Case Study

C. Survey/Sampling

D. Discourse/Text Analysis

E. Meta-Analysis

Answer Key

8. Which is a characteristic of qualitative research methods?

A. Naturalistic inquiry copyright@ currentnursing.com

B. Random sampling

C. Introduction of a treatment

D. Use of a control group

Answer Key

9. A method of refining a hypothesis or theory in a qualitative study that involves the inclusion of cases that appear to deconfirm earlier hypotheses:

A. Negative case analysis

B. Open coding

C. Quasi-statistics

D. Theoretical sampling

Answer Key

10. Which of the following is NOT a characteristic feature of qualitative research?

A. Seek to explore phenomena

B. Emergent design

C. Positivist paradigm

D. Use semi-structured methods

Answer Key

Answer Key copyright@ currentnursing.com

1. A 2. C 3. D 4 D 5. B
6. B 7. E 8. A 9. A 10. C

References

  1. Polit H, Beck C T. Nursing research. 8th ed. New Delhi: Williams and Wilkins; 2008.
  2. Burns N, Grove S K. Understanding nursing research. 4th ed. New Delhi: Elsevier; 2007.
  3. Park JE, Park K. Text Book of Preventive and Social Medicine. 19th Edition. Jabalpur: M.S. Banarsidas Bhanot; 2007.
  4. Questions from entrance examinations relevant to nursing conducted in India. (NIMHANS/AIIMS/Manipal/Kerala/All India etc..)
  5. Cohen J. Statistical Power Analysis for the Behavioral Sciences. Erlbaum, Hillsdale, NJ; 1988.

Back to Quiz Corner

   
   
 
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from AIPPG

Copyright 2012 @Current