Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure Exam, HAAD, DOH, PSC, UPSC, ESI Nursing Exams, MSc. Nursing, PhD(N) Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor
 
 
 
 
Nursing Research Quiz - 27
Multivariate Analysis
This page was last updated on June 29, 2012

1. A statistical procedure to test mean differences among groups on a dependent variable, while controlling for one or more extraneous variables:

A. Causal model

B. Analysis of Covariances (ANCOVA)

C. Structural Equation Modeling (SEM)

D. Path analysis

Answer Key

2. A statistical testing procedure for examining the relationship between two or more independent variables and two or more dependent variables is:

A. Cluster analysis

B. Multiple regression

C. Canonical analysis

D. Survival analysis

Answer Key

3. A variable that is statistically controlled in ANCOVA (analysis of covariance), which typically has an extraneous, confounding influence over dependent variable:

A. Mediating variable

B. Manifest variable

C. Latent variable

D. Covariate

Answer Key

4. In path analysis, a variable whose determinants lie outside the model is:

A. Exogenous variable

B. Latent variable

C. Manifest variable

D. Mediating variable

Answer Key

5. A multivariate statistical procedure for reducing a large set of variables into a smaller set of variables with common characteristics is:

A. Linear regression

B. ANCOVA

C. Factor analysis

D. MANOVA

Answer Key

6. A statistical procedure which typically used for testing causal models:

A. LISREL (Linear Structural Relations Analysis)

B. Survival analysis

C. Logistic regression

D. MANOVA

Answer Key

7. A multivariate statistical procedure which analyses relationship between multiple independent variables and categorical dependent variables:

A. ANCOVA

B. Logistic regression

C. Multiple regression

D. MTMM

Answer Key

8. Kaplan–Meier estimator curves are related to:

A. Structural equation modeling

B. Cluster Analysis

C. Survival analysis

D. Canonical Discriminant Analysis

Answer Key

9. A general method for fitting and testing path analysis models, based on covariances:

A. MTMM

B. Structural Equation Modeling (SEM)

C. Multiple regression

D. MANOVA

Answer Key

10. Cox proportional hazards models are applied in:

A. Canonical Discriminant Analysis

B. Correspondence Analysis

C. Cluster Analysis

D. Survival analysis

Answer Key

Answer Key copyright@ currentnursing.com

1. B 2. C 3. D 4. A 5. C
6. A 7. B 8. C 9. B 10. D

References

  1. Polit H, Beck C T. Nursing research. 8th ed. New Delhi: Williams and Wilkins; 2008.
  2. Burns N, Grove S K. Understanding nursing research. 4th ed. New Delhi: Elsevier; 2007.
  3. Park JE, Park K. Text Book of Preventive and Social Medicine. 19th Edition. Jabalpur: M.S. Banarsidas Bhanot; 2007.
  4. Questions from entrance examinations relevant to nursing conducted in India. (NIMHANS/AIIMS/Manipal/Kerala/All India etc..)
  5. Cohen J. Statistical Power Analysis for the Behavioral Sciences. Erlbaum, Hillsdale, NJ; 1988.
   
   
 
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from AIPPG

Copyright 2012 @Current