Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure Exam, HAAD, DOH, PSC, UPSC, ESI Nursing Exams, MSc. Nursing, PhD(N) Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor
 
 
 
 
Nursing Research Quiz - 21
This page was last updated on June 29, 2012

1. An index describing the magnitude of relationship between nominal level data, used when the contingency table to which it is applied is larger than 2x2:

A. Pearson correlation coeficient

B. Cramer's V

C. Fisher's exact test

D. Spearman correlation coeficient

Answer Key

2. E.g. "An educational porogramme on smocking was implemented to 800 smockers. One month after implementing the programme, 28 out of 300 women smockers and 46 out of 500 men smockers stopped smocking."

Which statistical test could be used to test the association between sex of participants and effectiveness of smocking?

A. t-test copyright@ currentnursing.com

B. Correlation coefficient

C. Chi-square

D. ANOVA

Answer Key

3. A nonparametric test statistical significance used to assess wheather a relationship exists between two nominal variables is:

A. Crombach alpha test

B. ANOVA

C. t-test

D. Pearson correaltion

E. Chi-square test

4. Limitation of carryover effects are related to tests which measure:

A. Stability (test-retest)copyright@ currentnursing.com

B. Equivalence (parallel form)

C. Internal consistency

D. Cronbach alpha

Answer Key

5. The cut off points beyond which the researcher does not intent to probe which includes those restrictions the researcher placed in the study prior to gathering data:

A. Consistency

B. Delimitation

C. Reliability

D. Limitation copyright@ currentnursing.com

Answer Key

6. The term which refers to the extent to which the results of the study can be generalized to the larger population:

A. Internal validity

B. Predictive validity

C. External validity

D. Content validity

Answer Key

7. When subpopulations within an overall population vary, the best method of data collection is:

A. Simple random sampling

B. Stratified random sampling

C. Cluster sampling

D. Purposive sampling

Answer Key

8. An approach to construct validity that involves assesing the degree to which two methods of measuring a construct are similar:

A. Discriminant validity

B. Concurrent validity

C. Convergent validity

D. Divergent validity

Answer Key

9. The degree to which scores on an instrument are correlated with some external criterion measured at the same time:

A. Factor validity

B. Construct validity

C. Content validity

D. Concurrent validity

Answer Key

10. The term which refers to the validity of a research in which the difference in the dependent variable is actually a result of the independent variable:

A. Construct Validity

B. Conclusion Validity

C. Internal Validity

D. External Validity

Answer Key

Answer Key copyright@ currentnursing.com

1. B 2. C 3. E 4. A 5. B
6. C 7. B 8. C 9. D 10. C

References

  1. Polit H, Beck C T. Nursing research. 8th ed. New Delhi: Williams and Wilkins; 2008.
  2. Burns N, Grove S K. Understanding nursing research. 4th ed. New Delhi: Elsevier; 2007.
  3. Park JE, Park K. Text Book of Preventive and Social Medicine. 19th Edition. Jabalpur: M.S. Banarsidas Bhanot; 2007.
  4. Questions from entrance examinations relevant to nursing conducted in India. (NIMHANS/AIIMS/Manipal/Kerala/All India etc..)
  5. Cohen J. Statistical Power Analysis for the Behavioral Sciences. Erlbaum, Hillsdale, NJ; 1988.

Back to Quiz Corner

   
   
 
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from AIPPG

Copyright 2012 @Current