Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure Exam, HAAD, DOH, PSC, UPSC, ESI Nursing Exams, MSc. Nursing, PhD(N) Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor
 
 
 
 

Nursing Research Quiz - 2

Biostatistics
This page was last updated on August 8, 2013

1. The variable in an experiment that is known from the start and does not change is called the:

A. dependent variable.

B. extraneous variable.

C. independent variable.

D. confounding variable.  

Answer Key

2. Type I errors occur:

A. when the null hypothesis is rejected but it should have been retained.

B. accepting the null hypothesis when it should have been rejected.

C. considering the alternate hypothesis as false when it actually it was true .

D. when the obtained p-value is higher than 0.05.

Answer Key

3. How many degrees of freedom would a table with 3 rows and 2 columns have?

A. 2

B. 1

C. 3

D. 4

Answer Key

4. Determining the Degrees of Freedom for a 2X2 contingency table for Chi-squire distribution is:

A. 4

B. 2

C. 0.05

D. 1

Answer Key

5. The degree of flatness or peakedness of a graph of a frequency distribution is termed as:

A. standard deviation

B. kurtosis

C. skewness

D.  mode

Answer Key

6. In a negatively skewed distribution, the mean generally falls to:

A. the left of the median and the median usually lies to the left of the mode.

B. the right of the median and the median usually lies to the right of the mode.

C. the middle of median and mode.

D.  the centre of the distribution.

Answer Key

7. Which statement about normal distribution is FALSE:

A. 50 percent of the observations fall within one standard deviation sigma of the mean.

B. 68 percent of the observations fall within one standard deviation sigma of the mean.

C. 95 percent of observation falls within 2 standard deviations.

D. 99.7 percent of observations fall within 3 standard deviations of the mean.

Answer Key

8. A measure used to standardize the central tendency away from the mean across different samples is:

A. skewness                     

B. Range                             

C. Z-score                           

D. mode

Answer Key

9. Probability values fall on scale between:

A. -1 to +1                          

B. 0 and 1.         

C. -3 to + 3          

D. 0.05 to 0.01

Answer Key

10. Standard error is calculated by:

A. dividing standard deviation by the square root of the sample size.

B. dividing number of nominated outcome by number of possible outcome.

C. adding all the numbers and then dividing by the numbers of observations. 

D. arranging the numbers in numerical order, then taking the middle one.

Answer Key

11. When explaining the direction of the linear association between two numerical paired variables, a positive correlation is stated when:

A. one variable increases and the other variable decreases or vice versa.

B. dependent variable increases and independent variable decreases

C. both variables increase and decrease at the same time.

D. correlation coefficient is stated close to 0.

Answer Key

12. A type of graphical presentation data used to explain correlation between dependent and independent variable is:

A. Histogram                     

B. Frequency polygon   

C. Frequency curve        

D. Scatter plot

Answer Key

13. Correlation coefficient ranges from:

A. 0.01 to 0.05                  

B. 0 to 1                               

C. -1 to +1                           

D. -3 to +3

Answer Key

14. A contingency table (2x2) is used to calculate:

A. t-statistic

B. correlation coefficient

C. variance

D. chi-squire statistic

Answer Key

15. The listed observations- 1,2,3,4,100, suggest the distribution:

A. is positively skewed

B. is negatively skewed

C. has zero skewness

D. is left-skewed

Answer Key

16. 95% confidence interval refers to:

A. considering  1 out of 20 chances are taken to be wrong.

B. considering 1 out of 100 chances are taken as wrong.

C. considering 95 out of 100 chances are taken as wrong.

D. considering 5 out of 20 chances are taken as wrong.

Answer Key

17. A tentative explanation/statement of a declaration of the expected outcome of a research study based on observations is called:

A. Relationships

B. Analysis

C. Variables

D. Hypothesis

Answer Key

18. In a naturalistic observation, the phenomenon in which the behaviour of the subjects being observed changes because they are being watched is called:

A. Observer bias

B. Observer effect

C. participant observation

D. Representative sampling

Answer Key

19. The entire group of people or animals in which the researcher is interested is called:

A. Sample

B. Experiment group

C. Sample

D. Controls

Answer Key

20. In the scientific investigation, the first step is:

A. Reporting your results

B. Perceiving a question.

C. Drawing conclusion.

D. Testing hypothesis.

Answer Key

Answer Key

1. C 2. A 3. A 4. D 5. B
6. A 7. A 8. C 9. B 10. A
11. C 12. D 13. C 14. D 15. A
16. A 17. D 18. B 19. C 20. B

BACK TO TOP

References

  1. Polit H, Beck C T. Nursing research. 8th ed. New Delhi: Williams and Wilkins; 2008.
  2. Burns N, Grove S K. Understanding nursing research. 4th ed. New Delhi: Elsevier; 2007.
  3. Park JE, Park K. Text Book of Preventive and Social Medicine. 19th Edition. Jabalpur: M.S. Banarsidas Bhanot; 2007.
  4. Questions from entrance examinations relevant to nursing conducted in India. (NIMHANS/AIIMS/Manipal/Kerala/All India etc..)
  5. Cohen J. Statistical Power Analysis for the Behavioral Sciences. Erlbaum, Hillsdale, NJ; 1988.
Back to Quiz Corner
   
   
 
 

Advertisement by Google

 

 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from AIPPG

Copyright 2012 @Current