Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure Exam, HAAD, DOH, PSC, UPSC, ESI Nursing Exams, MSc. Nursing, PhD(N) Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor
 
 
 
 

Nursing Research Quiz - 18

This page was last updated on June 29, 2012

1. Which is the most appropriate statistical technique used to test for significant differences between two group means from data gathered by a repeated measures design?

A. Paired t-testCopyright@ www.nursingplanet.com/Quiz

B. Student's t-test

C. Mann-Whiteny U test

D. ANOVA

E. Pearson correlation

Answer Key

2. For interpreting the value of t using a t-distribution table, the factors that must be known are: Copyright@ www.nursingplanet.com/Quiz

A. The degrees of freedom

B. Whether hypothesis is one or two-tailed

C. The significance level

D. All of the above

Answer Key

3. A type of graph which displays the median value by a horizontal bar surrounded by 50% of scores shown within a box:

A. Histogram

B. Box plots

C. Frequency polygon

D. Normal distribution

Answer Key

4. What is not true about range?

A. Range equals to the difference between highest and lowest scores

B. Range is inclusive of the two extreme scores

C. Range is a measure of dispersion

D. Range equals to the standard error of mean

Answer Key

5. Post-hoc tests of the one-way ANOVA are all, except:

A. Least significant difference (LSD)

B. Scheff's testCopyright@ www.nursingplanet.com/Quiz

C. Turkey's b test

D. Kolmogrov-Smirnov test

Answer Key

6. T-test makes following assumptions, except:

A. Level of measurement of the DV must be at least interval

B. DV is normally distributed in the population

C. The variances of the sample are not significantly different

D. The Independent Variable (IV) is at the nominal level of data

Answer Key

7. Factorial ANOVA is employed to address the research question focusing the difference in the means of:

A. One DV and two or more than two IVs

B. One DV and one IV

C. More than two DV and one IV

D. More than two DVs and two DVs

Answer Key

8. Which statistical test is more appropriate when there are more than two levels of independent variables to determine which group means are significant?

A. ANOVACopyright@ www.nursingplanet.com/Quiz

B. Regression

C. Chi-square test

D. RMANOVA

Answer Key

9. Which statistical test makes the sphericity assumption?

A. Between-group one-way ANOVA

B. Within-groups one-way ANOVA

C. Mann-Whitney U test

D. Student t-test

Answer Key

10. Which statement about sampling error (S.E.) is wrong?

A. S.E. is proportional to the population variance

B. S.E. is inversely proportional to the sample size

C. S.E. is obtained by dividing sample size by standard deviation

D. S.E. is a statistical constant which measures the dispersion of the sample means is around the total population mean

Answer Key

Answer Key Copyright@ www.nursingplanet.com/Quiz

1. A 2. D 3. B 4. D 5. D
6. D 7. A 8. A 9. B 10. C
         

References

  1. Polit H, Beck C T. Nursing research. 8th ed. New Delhi: Williams and Wilkins; 2008.
  2. Burns N, Grove S K. Understanding nursing research. 4th ed. New Delhi: Elsevier; 2007.
  3. Park JE, Park K. Text Book of Preventive and Social Medicine. 19th Edition. Jabalpur: M.S. Banarsidas Bhanot; 2007.
  4. Questions from entrance examinations relevant to nursing conducted in India. (NIMHANS/AIIMS/Manipal/Kerala/All India etc..)
  5. Cohen J. Statistical Power Analysis for the Behavioral Sciences. Erlbaum, Hillsdale, NJ; 1988.
Back to Quiz Corner
Nursing Research Quiz
  1. Nursing Research Quiz - 1 :: Biostatistics
  2. Nursing Research Quiz - 2 :: Biostatistics
  3. Nursing Research Quiz - 3 :: Qualitative Research
  4. Nursing Research Quiz - 4 :: Methodology
  5. Nursing Research Quiz - 5 :: Biostatistics
  6. Nursing Research Quiz - 6 :: Research Instruments
  7. Nursing Research Quiz - 7 :: Methodology
  8. Nursing Research Quiz - 8 :: Epidemiology
  9. Nursing Research Quiz - 9 :: Biostatistics
  10. Nursing Research Quiz - 10 :: Biostatistics
  11. Nursing Research Quiz - 11 :: Biostatistics
  12. Nursing Research Quiz - 12 :: Biostatistics
  13. Nursing Research Quiz - 13 :: Biostatistics
  14. Nursing Research Quiz - 14 :: Epidemiology
  15. Nursing Research Quiz - 15 :: Epidemiology
  16. Nursing Research Quiz - 16 :: Epidemiology New !!!
  17. Nursing Research Quiz - 17 :: Methodology New !!!
  18. Nursing Research Quiz - 18 :: Biostatistics New !!!
  19. Nursing Research Quiz - 19 :: Biostatistics New !!!
   
   
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from AIPPG

Copyright 2012 @Current