Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure Exam, HAAD, DOH, PSC, UPSC, ESI Nursing Exams, MSc. Nursing, PhD(N) Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor
 
 
 
 

Nursing Research Quiz - 14

Epidemiology
This page was last updated on June 29, 2012

1. A useful measure of lethality of an acute infectious disease is:

A. Attack rate

B. Incidence rate

C. Case fatality rate

D. Mortality rate

Answer Key

2. In an outbreak of cholera in a village of 2,000 population, 20 cases have occurred and 5 died. Case fatality rate is:

A. 1%

B. 0.25%

C. 5%

D. 25%

Answer Key

3. Case fatality rate is:

A. Ratio

B. Proportion

C. Numerator is always constant

D. Numerator and denominator is are two separate quantities

Answer Key

4. Virulence of a disease is indicated by:

A. Proportional mortality rate

B. Specific mortality rate

C. Case fatality ratio

D. Morbidity rate

Answer Key

5. True about prevalence are all, except:

A. Rate

B. Specifically for all old and new cases

C. P = Lx D

D. Prevalence of two types

Answer Key

6. Descriptive epidemiology is study in relation to:

A. Time

B. Place

C. Person

D. All of the above

Answer Key

7. Residents of three villages with three different types of water supply were asked to participate in a study to identify cholera carriers. Because several cholera deaths had occurred in the recent past, virtually everyone occurred in the time submitted to examination. The proportion of carriers in each village who were carriers was computed and compared. The study is a:

A. Cross-sectional study

B. Case-control study

C. Concurrent-cohort study

D. Noon-concurrent case control study

Answer Key

8. Study of a person who has already contacted the disease is called:

A. Case control

B. Cohort

C. Control cohort

D. Longitudinal

Answer Key

9. All are true about case control studies, except:

A. Relative risk can be calculated

B. Less expensive

C. Suitable for rare diseases

D. Backward study

Answer Key

10. The process of "matching" allows:

A. The matched variables to evaluated

B. For Selecting the case and control group with the same known confounding variables

C. Matching of factors in doubt

D. To avoid focusing on variables desired

Answer Key

Answer Key

1. C 2. D 3. A 4. C 5. A
6. D 7. A 8. A 9. B 10. C
         

References

  1. Polit H, Beck C T. Nursing research. 8th ed. New Delhi: Williams and Wilkins; 2008.
  2. Burns N, Grove S K. Understanding nursing research. 4th ed. New Delhi: Elsevier; 2007.
  3. Park JE, Park K. Text Book of Preventive and Social Medicine. 19th Edition. Jabalpur: M.S. Banarsidas Bhanot; 2007.
  4. Questions from entrance examinations relevant to nursing conducted in India. (NIMHANS/AIIMS/Manipal/Kerala/All India etc..)
  5. Cohen J. Statistical Power Analysis for the Behavioral Sciences. Erlbaum, Hillsdale, NJ; 1988.
Back to Quiz Corner
   
   
 
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from AIPPG

Copyright 2012 @Current