Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
h

Nursing Management Quiz - 2

This page was last updated on January 8, 2012
 

1. Hygiene factors and motivational factors are key concepts in

A. Maslow’s hierarchy of needs

B. Expectancy Theory

C. Goal Setting Theory

D. Herzberg’s two factor theory

Answer Key

2. Bhore Committee is also known as

A. Health Survey and Development Committee

B. Health Survey and Planning Committee

C. Hospital review committee

D. Mudaliar Committee

Answer Key

3. Which of the following is an Indian Health Care Accrediting Agency?

A. Joint Commission International (JCI)

B. Joint Commission On Accreditation Of Healthcare  (JCAHO)

C. National Accreditation Board for Hospitals & Healthcare Providers (NABH)

D. QHA Trent Accreditation

E. International Society for Quality in Healthcare (ISQua)

Answer Key

4. The basis of ABC analysis in inventory control is

A. Annual consumption value

B. Criticality of items

C. Unit cost of item

D. Procurement difficulty, market availability

Answer Key

5. Which of the following is method of inventory control in which the items are classified on the basis of rate/speed of consumption?

A. ABC analysis

B. VED analysis

C. HML analysis

D. FSN analysis

Answer Key

6. In material management, the period in days that elapses between placing an order and receiving the stores is termed as

A. Lead time

B. Economic Order Quantity

C. Quantity survey

D. Reorder time

Answer Key

7. Theory of bureaucracy in management was proposed by

A. Henry Gantt

B. Max Weber

C. Henry Fayol

D. Peter Ducker

Answer Key

8. W. Edward Deming is known for his contribution in modern management for introducing

A. Application of psychology in advertisement and marketing

B. Time and motion studies

C. Quality control

D. PERT Technique

Answer Key

9. A broad statement by which the organization specifies how it will achieve its goals is

A. Vision Statement

B. Mission Statement

C. Policy statement

D. Protocol

Answer Key

10. Management by objectives (MBO) as an organization tool was first explained by

A. Robert Owen

B. Hugo Munsterberg

C. Henry Towne

D. Peter F. Ducker

Answer Key

ANSWER KEY
1. D
2. B
3 .C
4. A
5. D
6. A
7. B
8. C
9. B
10. D

References

  1. Marquis B.L. ,Hutson C.J . Leadership roles and management functions in nursing– Theory and application. 5th ed. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins; 2006
 
 
 

Advertisement by Google

 

 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2011@Current