Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
=
 
Psychiatric Nursing Quiz
Neuropsychiatry Quiz-I
This page was last updated on May 12, 2011

1. Which of the following condition is believed to be caused by chronic infection of the brain by the spirochete Treponema pallidum?

A. General paresis of the insane (GPI)

B. Huntington's Chorea

C. Parkinson's disease

D. Creutzfeldt–Jakob disease (CJD)

Answer Key

2. Disorientation and visual hallucinations are hallmark of

A. Delirium

B. Schizophrenia

C. Mania

D. Depersonalization syndrome

Answer Key

3. Clouding of consciousness is characteristic of

A. Schizophrenia

B. Dementia

C. Hysteria

D. Delirium

Answer Key

4. Delusions in delirium are

A. Unshakable

B. Frightening

C. Self-reference

D. Nihilistic

Answer Key

5. Impaired consciousness, visual hallucinations, hyperactivity and fragmentary delusions are typically seen in

A. Dementia

B. Delirium

C. Schizophrenia

D. Delusional disorder

Answer Key

6. Features of delirium are all, except

A. Altered sensorium

B. Clouding of consciousness

C. Visual hallucinations

D. Fast EEG rhythm

Answer Key

7. Delirium tremens is associated with all, except

A. Rapid pulse

B. Clouding of consciousness

C. Hypothermia

D. Coarse tremors

E. Albuminuria

Answer Key

8. Patients suffering from which of the following conditions are also called "Sundowners"?

A. Schizophrenia

B. Dementia

C. Alcoholic hallucinosis

D. Delirium

Answer Key

9. Visual hallucinations, illusions, fugue, disorientation are typical features of

A. Delirium

B. Dementia

C. Schizophrenia

D. Dissociative disorders

Answer Key

10. A delirium associated with glossitis, stomatitis, and dermatitis is suggestive of

A. Porphyria

B. Myxoedema

C. Pellagra

D. Wernicke's syndrome

Answer Key

11. The most common post-operative psychiatric condition is

A. Delusional disorder

B. Delirium

C. Depression

D. Mania

E. personality disorders

Answer Key

12. To prevent and treat delirium tremens, it must be recognized that

A. Electrolyte imbalance should be corrected

B. Patient must be well hydrated

C. Onset occurs 72-96 hours after alcohol withdrawal

D. All are true

Answer Key

13. The preferred drug of treatment in delirium is

A. Chlorpromazine

B. Thioridazine

C. Clozapine

D. Resperidone

E. Haloperidol

Answer Key

14. The most common cause of dementia is

A. Multiple sclerosis

B. General paresis of insane

C. Alzheimer's disease

D. Multi infarct lesion

Answer Key

15. Which of the following is the most accurate in regard to dementia?

A. Impairment of memory

B. Reversible

C. Auditory hallucination

D. Primary delusions

Answer Key

 

ANSWER KEY

1. A
2. A
3. D
4. B
5. B
6. D
7. C
8. B
9. A
10. C
11. B
12. D
13. E
14. C
15. A

References:

  1. Allan Tasman, Jerald Kay, Jeffrey A. Lieberman, Michael B. First and Mario Maj.John. Edrs. Psychiatry, Third Edition.Wiley & Sons, Ltd, 2008.
  2. Kaplan HI, Sadock BJ. Synopsis of Psychiatry , Behavioral Sciences/ Clinical Psychiatry. 9th ed. Hong Kong :William and Wilkinson Publishers ;1998.
  3. Questions relevant to nursing from various entrance examinations conducted in India.
Back to Quiz Corner Home
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2011@Current