Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
Neurological Nursing Quiz - 3
Nervous System Quiz - 2
This page was last updated on July 20, 2011

1. Which of the following neurotransmitter is known to be associated with sleep, mood and appetite?

A. Acetylcholine

B. Dopamine

C. Serotonin

D. GABA

Answer Key

2. The neurons of motor pathway control:

A. Stress reaction

B. Organs and glands

C. Involuntary muscles

D. Voluntary muscles

Answer Key

3. Which of the following would be active when the person is sleeping?

A. Sympathetic nervous system

B. Parasympathetic nervous system

C. Central nervous system

D. Somatic system

Answer Key

4. The area of the brain which is involved in the understanding of meaning is:

A. Broca's area

B. Association areas

C. Wernicke's area

D. Motor speech area

Answer Key

5. Which is the neurotransmitter believed to be decreased in cognitive disorders, such as Alzheimer’s disease?

A. Acetylcholine

B. Dopamine

C. Serotonin

D. GABA

Answer Key

6. The neurotransmitter serotonin is derived from which precursor amino acid?

A. Dopamine

B. Tyrosine

C. Tryptophan

D. Glutamine

Answer Key

7. The location of the blood-brain barrier is considered to be;

A. At the level of the brain capillaries

B. At the level of glia

C. At the level of neurons

D. At the level of dendrites

Answer Key

8. Identify the major excitatory neurotransmitter system in the mammalian CNS.

A. Aminobutyric acid

B. Histamine

C. Substance P

D. Glutamate/aspartate

Answer Key

9. Agents that potentiate the actions of GABA in the brain will likely have which of the following effects?

A. Elevate blood pressure

B. Provide sedation

C. Cause seizures

D. Relieve pain

Answer Key

10. Basal ganglia or neostriatum include the following areas, EXCEPT:

A. Caudate nucleus

B. Putamen

C. Globus pallidus

D. Amygdala

Answer Key

11. The most common cause of dementia in the general population is

A. Epilepsy

B. Vascular disease

C. Alzheimer’s disease

D. Parkinson’s disease

E. Head trauma

Answer Key

12. Which of the following medications may retard the progress of Alzheimer’s disease deterioration?

A. Donepezil

B. L-dopa

C. Prednisone

D. Vitamin B12

Answer Key

13. Spike-and-wave discharges in EEG record is typical of :

A. Parkinson’s disease

B. Alzheimer’s disease

C. Delirium

D. Epilepsy

Answer Key

14. In the dementia associated with Alzheimer’s disease, the EEG will
usually show:

A. Spike-and-wave discharges

B. Periodic frontal lobe discharges

C. Focal slowing

D. Generalized background slowing

Answer Key

15. The normal EEG rhythm of an awake adult is

A. Beta waves

B. Alpha waves

C. Delta waves

D. Theta waves.

Answer Key

16. Parkinson’s disease, is caused by the degeneration of neurons in an
area of the brain called the:

A. substantia nigra

B. Basal ganglia

C. Cerebellum

D. Corpus callosum

Answer Key

17. The ability to constantly change both structure and function of many cells in the brain in response to experience and trauma is termed as:

A. spasticity

B. neural plasticity.

C. arousal

D. deep lesioning

Answer Key

18. The division of nervous system which controls the involuntary muscles, organs, and glands is:

A. Somatic nervous system

B. Autonomic nervous system

C. Central nervous system

D. The motor pathway of the CNS.

Answer Key

19. Parasympathetic system is also called:

A. fight-or-flight system.

B. eat-drink-and-rest system

C. autonomic nervous system

D. somatic nervous system

Answer Key

20. A condition, causing the affected person to be unable to understand or comprehend the language (poor comprehension) with intact repetition (fluent output) is termed as:

A. Broca's aphasia

B. Global aphasia

C. Wernicke's aphasia

D. Conduction aphasia

Answer Key

ANSWER KEY
1. C
2. D
3. D
4. C
5. A
6. C
7. A
8. D
9. B
10. D
11. C
12. A
13. D
14. D
15. B
16. A
17. B
18. B
19. B
20.. C
 
 

Advertisement

 

 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from -

Copyright 2011@Current