Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
Neurological Nursing Quiz - 2
Nervous System Quiz - 1
This page was last updated on July 20, 2011

1. The receptors with which norepinephrine, epinephrine, or other adrenomimetic drugs combine are called :

A. Adrenoreceptors

B. Cholenergic receptors

C. Nicotinic receptors

D. Baroreceptors

Answer Key

2. The part of the neuron that receive messages from other cells is called:

A. Axon

B. Soma

C. Schwann cell

D. Dendrites

Answer Key

3. The junction between neuron and muscle is called:

A. Synapse

B. Nodes of Rhanvier

C. End plate

D. Fasciculus

Answer Key

4. Number of spinal nerves in man is:

A. 31 pairs

B. 32 pairs

C. 12 pairs

D. 29 pairs

Answer Key

5. Which of the following is a specific investigation to detect seizures?

A. CT scan

B. MRI scan

C. EEG

D. BEAP

Answer Key

6. An area of neurons running through the middle of the medulla and pons, and is responsible for keeping people alert and aroused as well selective attention to certain information:

A. Cerebellum

B. Hypothalamus

C. Limbic system

D. Reticular system

Answer Key

7. The sub-cortical structure which is believed to influence our motivation, emotional control, fear response and interpretation of nonverbal emotional expressions is:

A. Thalamus

B. Amygdala

C. Pons

D. Reticular system

Answer Key

8. Which of the following techniques uses a sugar to look at the functioning of the brain?

A. EEG

B. CT scan

C. MRI scan

D. PET scan

Answer Key

9. Which brain structure is most responsible for our balance, posture and muscle tone?

A. Medulla oblongata

B. Cerebellum

C. Reticular system

D. Pons

Answer Key

10. Thick band of neurons that connects the right and left cerebral hemispheres is:

A. Corpus callosum

B. Hippocampus

C. Fornix

D. Amygdala

Answer Key

11. The primary visual cortex is situated in the:

A. Frontal lobe

B. Parietal lobe

C. Temporal lobe

D. Occipital lobe

Answer Key

12. The parietal lobe hosts:

A. Primary visual cortex

B. Primary auditory cortex

C. Somatosensory cortex

D. Motor cortex

Answer Key

13. The region of brain which is responsible for higher mental functions and decision-making is located in:

A. Parietal lobe

B. Temporal lobe

C. Occipital lobe

D. Frontal lobe

Answer Key

14. The motor cortex is situated:

A. frontal lobe

B. parietal lobe

C. temporal lobe

D. occipital lobe

Answer Key

15. Almost ninety percent of the brain tissue is composed of:

A. Neurons

B. Glial cells

C. Fat

D. CSF

Answer Key

16. Axons of the neurons found in the body are coated with a thin membrane called:

A. Myelin sheath

B. Neurolemma

C. Synapse

D. Soma

Answer Key

17. Microscopic-fluid filled space between two neuronal ends is called:

A. Synapse

B. Soma

C. Dendrite

D. Vesicles

Answer Key

18. The most common inhibitory neurotransmitter in the human brain is:

A. Acetycholine

B. Serotonin

C. GABA

D. Dopamine

Answer Key

19. Neurotransmitter involved in pain relief is:

A. Acetycholine

B. Norepinephrine

C. Serotonin

D. Endorphins

Answer Key

20. When neuron's action potential are released, the ions are rushing in to axon through the openings in the axon is:

A. Potassium

B. Sodium

C. Chloride

D. Oxygen

Answer Key

ANSWER KEY

1. A

2. D

3. C

4. A

5. C

6. D

7. B

8. D

9. B

10. A

11. D

12. C

13. D

14. A

15. B

16. B

17. A

18. C

19. D

20. B

References

  1. Smeltzer SC, & Bare BG. (2004). Brunner and Suddarth's Textbook of Medical-Surgical Nursing. 10th edition. (Edrs). Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins.
  2. Questions from entrance examinations relevant to nursing conducted in India. (NIMHANS/AIIMS/Manipal/Kerala/All India etc..)
 
 

Advertisement

 

 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from -

Copyright 2011@Current