Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
-
Community Health Nursing Quiz-III
Infectious Diseases
This page was last updated on May 22, 2011

1. Mycobacterium tuberculosis and Vibrio cholerae were identified by:

A. Van Helmholtz (1843)

B. Robert Koch (1843-1910)

C. Louis Pasteur (1822-1895)

D. Van Leeuwenhoek (1683),

Answer Key

2. The bacillus that causes plague is called:

A. Yersinia pestis

B. Fusobacterium clostridiformis

C. S. aureus

D. C. perfringens

Answer Key

3. Which of the following antibiotics is effective only against gram-positive bacteria?

A. Streptomycin

B. Gentamicin

C. Amikacin

D. Pencillins

Answer Key

4. Which of the following antibiotics is specifically effective against anerobic bacteria?

A. Amphotericin B

B. Erythromycin

C. Metronidazole

D. Gentamicin

Answer Key

5. Patients with G6PD deficiency may develop haemolysis when treated with_:

A. Sulphonamides

B. Isoniazid

C. Cephalosporins

D. E rythromycin

Answer Key

6. Which of the following is a bacteriostatic, which acts by reversible inhibition of ribosomal protein synthesis?

A. Vancomycin

B. Tetracyclines

C. Cephalosporins

D. Isoniazid

Answer Key

7. Which of the following is a orally effective first-generation cephalosporin?

A. Ceftriaxone

B. Cephalexin

C. Cefazolin

D. Ceftazidime

Answer Key

8. Which of the following drugs has neuromuscular blocking adverse effect?

A. Imipenam

B. Macrolides

C. Aminoglycosides

D. Cephalosporin

Answer Key

9. Which of the following is NOT a macrlide group of antibiotics?

A. Erythromycin

B. Azithromycin

C. Roxithromycin

D. Gentamicin

Answer Key

10. Bone marrow depression is an adverse reaction of :

A. Tetracycline

B. Azithromycin

C. Chloramphenicol

D. Netilmycin

Answer Key

11. Nitrofurantoin is a bactericidal agent used for the treatment of:

A. respiratory tract infections

B. skin infections

C. staphylococcal infections

D. urinary tract infections

Answer Key

12. Fluoroquinolones are NOT effective against:

A. pseudomonas

B. clostridium difficile

C. klebsiella

D. proteus

Answer Key

13. Ciprofloxacin is a belongs to which group of antibiotics?

A. fluoroquinolone

B. macrolide

C. cephalosporin

D. aminoglycosides

Answer Key

14. Red man syndrome is associated with:

A. Vancomycin

B. Chloramphenicol

C. Tetracycline

D. Erythromycin

Answer Key

15. Grey baby syndrome, seen in infants, characterised by progressive abdominal distention, pallor, cyanosis and vasomotor collapse 3-4 days are asscociated with used of:

A. sulphadiazine

B. clindamycin

C. chloramphenicol.

D. Vancomycin

Answer Key

ANSWER KEY
1. B
2. A
3. D
4. C
5. A
6. B
7. B
8. C
9. D
10. c
11. D
12. B
13. A
14. A
15. C

References

  1. Park JE, Park K. Text Book of Preventive and Social Medicine. 19th Edition. Jabalpur: M.S. Banarsidas Bhanot; 2007.
  2. Questions from entrance examinations relevant to nursing conducted in India. (NIMHANS/AIIMS/Manipal/Kerala/All India etc..)
  1. Community Health Nursing Quiz- I
  2. Community Health Nursing Quiz II : Vaccines
  3. Community Health Nursing Quiz-III : Infectious Diseases
  4. Community Health Nursing Quiz-IV : Public Health
 
 

Advertisement

 

 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2011@Current