Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
-
 

Genetics Quiz - V

Inheritance
This page was last updated on March 2, 2011

1. Polydactyly in man is due to

A. Autosomal recessive allele

B. Autosomal dominant allele

C. Sex linked recessive allele

D. Sex linked dominant allele

Answer Key

2. A monosomic abnormality in human is

A. Klinfelter's syndrome

B. Turner's syndrome

C. Edward's syndrome

D. Down's syndrome

Answer Key

3. A disease found only in males is

A. Gaucher's disease

B. Lesch-Nyhan disease

C. Hunter's disease

D. Fabry's disease

Answer Key

4. Mental retardation associated with sex chromosomal abnormality is due to

A. Reduction in X-complement

B. Increase in X-complement

C. Moderate increase in Y-complement

D. Large increase in Y-complement

Answer Key

5. Which of of the following is holandric inheritance?

A. Haemophilia

B. Epidermolysis

C. Webbed toes

D. Turner's syndrome

Answer Key

6. Probability of male child of haemophilic father and normal mother becoming haemophilic is

A. 0%

B. 25%

C. 50%

D. 100%

Answer Key

7. Edward's syndrome characterized by mental deficiency is caused by trisomy of chromosome

A. 5

B. 9

C. 15

D. 18

Answer Key

8. A man is sterile due to improper development of testes which has an additional chromosome X. The condition is

A. Turner's syndrome

B. Huntington's disease

C. Klinfelter's syndrome

D. Marfan's syndrome

Answer Key

9. A male child with blood group AB is colour blind. His parents could be

A. Father normal vision with blood group A, mother colour blind with blood group AB

B. Father colour blind with group O, mother colourblind with blood group AB

C. Father normal vision with blood group A, mother colourblind with blood group B.

D. Father colourblind with blood group O, mother normal vision with blood group O.

Answer Key

10. A mother is afflicted by Down's syndrome caused by an extra copy of chromosome21. Father is normal. The chance of offspring affected by the disorder is

A. 100%

B. 75%

C. 50%

D. 25%

Answer Key

11. Christmas disease is another name of

A. Sleeping sickness

B. Down's syndrome

C. Hepatitis

D. Haemophilia B

Answer Key

12. The 'Christmas disease' patients lack antihaemophilic factor

A. Homogentisic acid

B. Factor VIII

C. Factor XI

D. Factor IX

Answer Key

13. Which is NOT true about haemophilia?

A. Bleeder's disease

B. Royal disease

C. X-linked disease

D. Y-linked disorder

Answer Key

14. One of the genes present exclusively on the X-chromosome in humans is concerned with

A. Baldness

B. Red-green color blindness

C. Facial hair in males

D. Night blindness

Answer Key

15. Genetic map is one that

A. establishes sites of the gene on a chromosome

B. Establishes the various stages in gene evolution

C. Shows the stages during cell division

D. Shows distribution of various species in region

Answer Key

ANSWER KEY

1. A
2. B
3. B
4. B
5. C
6. A
7. D
8. C
9. C
10. C
11. D
12. B
13. D
14. B
15. A

Reference:

  1. Bhatti K. Dinesh Companion to Biology. S. Dinesh & Co. New Delhi, 2009.
  2. Questions from various competitive exams relevant to Nursing conducted in India.
Back to Quiz Corner

Genetics Questions

 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2011@Current