Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
h
 

Genetics Quiz - IV

Inheritance
This page was last updated on March 2, 2011

1. A person having Klinfelter's syndrome is characterised by

A. Male with some secondary sexual characters of femeale

B. Female with some sexual characters of male

C. Having both male and female sex organs

D. Female internal sex organs and male external sex organs

Answer Key

2. A 'supermale' has a genetic constitution of

A. XY

B. XXY

C. XXYY

D. XYY

Answer Key

3. Dancing gait and bizarre grimacing are characteristics of

A. Schizophrenia

B. Alzheimer's disease

C. Huntignton's disease

D. Paralysis agitans

Answer Key

4. Cystic fibrosis is caused by

A. Recessive autosomal allele

B. Dominant autosomal allele

C. Recessive sex linked allele

D. Dominant sex linked allele

Answer Key

5. Allele for cystic fibrosis occurs over

A. Chromosome 21

B. Chromosome 14

C. Chromosome 7

D. Chromosome 4

Answer Key

6. Geneome represents

A. Haploid chromosome set

B. Complete chromosome set

C. Diploid chromosome set

D. All the genes present in the population

Answer Key

7. Webbed neck is characteristic of

A. XXX

B. YY

C. XXY

D. XO

Answer Key

8. Haemophilia is more common in males because, it is

A. Recessive character carried by Y-chromosome

B. Dominant character carried by Y-chromosome

C. Dominant trait carried by X-chromosome

D. Recessive character carried by X-chromosome

Answer Key

9. Which of the following aget is known to interfere with organization of spindle during cell division and cause polyploidy?

A. Colchisine

B. Ethylene

C. Acridines

D. Hydralazine

Answer Key

10. Ultimate source of organic variation is

A. Mutations

B. Natural selection

C. Isolation

D. Hormonal activity

Answer Key

11. XY chromosomes where discovered by

A. Gregor Johann Mendel

B. M.J.D White

C. Nettie Stevens

D. Robert Brown

Answer Key

12. A point mutation is

A. Sickle cell anaemia

B. Tahlassemia

C. Night blindness

D. Down's syndrome

Answer Key

13. Which is a sex-linked disease?

A. Haemophilia

B. Night blindness

C. Huntington's chorea

D. Alzhieme's disease

Answer Key

14. Genes exclusively present on Y-chromosome are called

A. Sex-linked

B. Holandric

C. Hologynic

D. Histone

Answer Key

15. Shape of chromosome is determined by position of

A. Centrosome

B. Centromere

C. Telomere

D. Micromere

Answer Key

ANSWER KEY

1. A
2. D
3. C
4. A
5. C
6. A
7. D
8. D
9. A
10. A
11. C
12. D
13. A
14. B
15. B

Reference:

  1. Bhatti K. Dinesh Companion to Biology. S. Dinesh & Co. New Delhi, 2009.
  2. Questions from various compitive exams relavant to Nursing conducted in India.
Back to Quiz Corner

Genetics Questions

 
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2011@Current