Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
h

Genetics Quiz - III

Inheritance
This page was last updated on March 2, 2011

1. In colour blidness red, green and other colours appear

A. White

B. Yellow

C. Grey

D. Pink

Answer Key

2. Cytoplasmic inheritance differs from nuclear inheritance in the absence of

A. Similarity of reciprocal crosses

B. Biprental contribution

C. Effect of backcrossing

D. All of the above

Answer Key

3. Colour blindeness in which all coulours appear grey is

A. Monochromatism

B. Dichromatism

C. Protanopia

D. Deuteronopia

Answer Key

4. Females seldom become bald as they lack

A. The gene for baldness

B. Y-Chromosome

C. Male sex chromosome

D. All of the above

Answer Key

5. Phenylketonuria is

A. Sex linked dominant trait

B. Sex linked recessive trait

C. Autosomal recessive trait

D. Autosomal dominant trait

Answer Key

6. Colour blindeness is disease in which the factor is usually transmitted to children by women. It is becuase the factor is located on

A. An autosome

B. X-chromosome

C. Y-chromosome

D. Cytoplasm

Answer Key

7. Gene for sickle cell anemia is transmitted by

A. Sex cells

B. Sex chromosomes

C. Autosomes

D. Bone cells

Answer Key

8. A 'normal' woman whose father was haemophilic marries a normal man. The offspring shall be

A. All normal

B. All sons haemophilic

C. All daughters haemophilic

D. Some sons are ahemophilic

Answer Key

9. A late acting dominant disorder is

A. Tay-Sach's disease

B. Polydactyly

C. Huntington's chorae

D. Phenylketonuria

Answer Key

10. Huntignton's chorea is characterised by

A. Incongruent muscle movement

B. Disordered muscle movement and mental disorientation

C. Weak eye sight and hearing power

D. Inability to speak

Answer Key

11. Down's syndrome is due to

A. A missing chromosome

B. An extra chromosome

C. A dominant gene

D. A recessive gene

Answer Key

12. In Down's syndrome, the chromosome number in each cell is

A. 45

B. 46

C. 47

D. 48

Answer Key

13. The risk of Down's syndrome in offsprings is high to mothers at the age of

A. 20 years

B. 25 years

C. 30 years

D. 35 years

Answer Key

14. Persons with Klinfelter's syndrome have chromosomes

A. 46

B. 45

C. 47

D. 48

Answer Key

15. Turner's syndrome is characterised by chromosomes

A. 46

B. 45

C. 47

D. 49

Answer Key

ANSWER KEY

1. C
2. D
3. A
4. C
5. C
6. B
7. C
8. D
9. C
10. B
11. B
12. C
13. D
14. C
15. B

References

  1. Bhatti K. Dinesh Companion to Biology. S. Dinesh & Co. New Delhi, 2009.
  2. Questions from various compitive exams relavant to Nursing conducted in India.
Back to Quiz Corner

Genetics Questions

 
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2011@Current