Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure Exam, HAAD, DOH, PSC, UPSC, ESI Nursing Exams, MSc. Nursing, PhD(N) Entrance Questions
   
line decor
Home l Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor
 
 
 
 

Bronchial Asthma Quiz

This page was last updated on March 2, 2011

1. The mechanism of action of beta-2 receptor agonists in broncheal asthma include all the following, EXCEPT:

A. Relaxation of airway smooth muscle

B. Inhibition of plasma exudation and airway edema

C. Increased mucociliary clearance

D. Increasing the release of mast cell mediator

Answer Key

2. Which of the following medication may be suspected as a possible cause of bronchial asthma?

A. Acetylsalicylic acid (aspirin)

B. Milk of magnesia

C. Famotidine

D. Diphenhydramine

Answer Key

3. The most common side effects of beta- 2 agonists are;

A. dry mouth, urinary retention, and glaucoma

B. muscle tremor and palpitations

C. nausea and vomiting, and headaches

D. hoarseness (dysphonia) and oral candidiasis

Answer Key

4. Cromolyn sodium and nedocromil sodium are asthma controller drugs that appear to:

A. act by anti-inflammatory properties

B. inhibit phosphodiesterases in airway smooth-muscle cells.

C. inhibit mast cell and sensory nerve activation

D. prevent cholinergic nerve–induced bronchoconstriction and mucus secretion.

Answer Key

5. Acute management of bronceal asthma include all the following, EXCEPT:

A. A high concentration of oxygen to achieve oxygen saturation of >90%.

B. Short-acting inhaled beta-2-agonists

C. A slow infusion of aminophylline with monitoring blood values.

D. A rapid infusion of dopamine.

Answer Key

6. The term _____________ implies a familial tendency to manifest such conditions as asthma, rhinitis, urticaria, and eczematous dermatitis.

A. tropical allergy

B. atopic allergy

C. sensitization

D. exocytosis

Answer Key

7. ______________ is a globulin (protein) produced by B cells as a defense mechanism against foreign materials.

A. Antigen

B. Antibody

C. Mast cell

D. Basophil

Answer Key

8. Factors causing bronchial hyperresponsiveness in bronchial asthma are:

A. Allergens, e.g. pollen, house-dust, mite

B. Drugs : NSAIDs, aspirin

C. Viral infections of the respiratory tract

D. All of the above

Answer Key

9. Which is a wrong statement by a patient about using an inhaler, who is on treatment for asthma?

A. “I should inhale before using the inhaler.”

B. “I should place my lips firmly around the mouthpiece.”

C. “I should hold my breath 8-10 seconds after using the inhaler.”

D. “I should wait 1-2 minutes between puffs.”

Answer Key

10. Salbutamol is a _____________

A. corticosteroid.

B. alpha-adrenergic receptor agonists.

C. beta-adrenergic receptor agonist.

D. anticholinergic.

Answer Key

11. The recommended oral doses of salbutamol is

A. 10 to 20 mg, 6-8 hourly

B. 2 to 4 mg, 6-8 hourly

C. 200-400 mg, 6-8 hourly

D. 40-60 mg per day

Answer Key

12. Beclomethasone dipropionate is commonly administered as:

A. intravenously

B. subcutaneously

C. aerosolised steroids

D. oral preparation.

Answer Key

13. Which of the following drug is NOT available as metered-dose inhaler (MDI?

A. salbutamol

B. terbutaline

C. albuterol

D. Aminophylline

Answer Key

14. Triamcinolone acetonide is a:

A. corticosteroid.

B. alpha-adrenergic receptor agonists.

C. beta-adrenergic receptor agonist.

D. anticholinergic.

Answer Key

15. Which of the following drugs is leukotriene-modifying drug indicated in the management of broncheal asthma?

A. Triamcinolone acetonide

B. Budesonide

C. Zafirlukast

D. Flunisolide

Answer Key

Answer Key

1. D 2. A 3. A 4. C 5. D
6. B 7. B 8. D 9. A 10.C
11. B 12. C 13. D 14. A 15. C
Back to Quiz Corner Home

   
 
 

Advertisement

 

 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from AIPPG

Copyright 2011@Current