Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
PSeptember 1, 2013
Bipolar Disorders Quiz-II
This page was last updated on March 6, 2011

1. Drug-induced parkinsonism is most commonly presents in

A. Schizophrenia

B. Mania

C. Obsessive compulsive disorders

D. Phobia

Answer Key

2. Which of the following drugs precipitate dpression?

A. Reserpine

B. Clonidine

C. Methyldopa

D. All of the above

Answer Key

3. Classical depression is characterised by all, except

A. Psychomotor retardation

B. Loosening of association

C. Retardation of thinking process

D. Pervasive mood of sadness

Answer Key

4. Insomnia in endogenous depression is

A. Early

B. Middle

C. Late

D. Total

Answer Key

5. "Learned helplessness" is typically seen in

A. Delirium

B. Dementia

C. Schizophrenia

D. Depression

Answer Key

6. In grief as in depression, there are similar features, EXCEPT

A. Loss of self-esteem

B. Sense of loss

C. Sadness

D. Loss of interest in ouside world

Answer Key

7. A biological symptom which is NOT associated with depression is

A. Increased sexual interest

B. Diurnal variation

C. Sleep disturbance

D. Loss of appetite

Answer Key

8. Common risk of severe depression is

A. Fatiguability

B. Hallucinations

C. Thoght block

D. Suicide

Answer Key

9. Treatment of choice in depression with suicidal tendencies is

A. Tricyclic antidepressants

B. Lithium therapy

C. MAO inhibitors

D. ECT

Answer Key

10. Which of the following is NOT used in resistant depression?

A. Low dose antipsychotics

B. Thyroxine

C. Lithium

D. Propranolol

Answer Key

11. Cognitive behaviour therapy is bet indicated in

A. Schizophrenia

B. Depression

C. Dissociative disorders

D. OCD

Answer Key

12. Average duration of untreated depressive episode is

A. 1 month

B. 9 months

C. 6 months

D. 3 months

Answer Key

13. Mania is a

A. Thouhgt disorder

B. Mood disorder

C. Personality disorder

D. Hypersexuality disorder

Answer Key

14. Which of the following distaurbances is the basic defect in mania?

A. Ideas of reference

B. coining of new words

C.Delusion of grandiosity

D. Elation

Answer Key

15. The following are clinical features of mania, EXCEPT

A. Elation of mood

B. Disorientation

C. Pressure of speech

D. Grandiose delusions

Answer Key

Refrerences

  1. Bhugra D, Ranjith G, Patel V. Handbook of Psychiatry by Byword Viva Publishers, New Delhi, 2005.
  2. Kaplan HI, Sadock BJ. Synopsis of Psychiatry , Behavioral Sciences/ Clinical Psychiatry. 9th ed. Hong Kong :William and Wilkinson Publishers ;1998.
  3. Allan Tasman, Jerald Kay, Jeffrey A. Lieberman, Michael B. First and Mario Maj. Edrs. Psychiatry, Third Edition. John Wiley & Sons, Ltd, 2008.
ANSWER KEY
1. B
2. D
3. B
4. C
5. D
6. A
7. A
8. D
9. D
10. D
11. B
12. B
13. D
14. D
15. B
Back to Quiz Corner Home
 

Advertisement

 

 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from AIPPG

Copyright 2011@Current