Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
PSeptember 1, 2013
Bipolar Disorders Quiz-I
This page was last updated on March 6, 2011

1. Which of the following is NOT a characteristic feature of manic episede?

A. Elevated, expansive, irritable mood

B. Increased psychomotor activity

C. Thought echo, thought insertion or thought withdrawal

D. Flight of ideas

Answer Key

2. Somatic syndrome in depression as per ICD-10 include:

A. Significant decrease in appetite or weight

B. Early morning awakening

C. Diurinal variation

D. Psychomotor aggitation

E. All the above

Answer Key

3. Mood-congruent psychotic features in depressed patients include all, EXCEPT:

A. Nihilistic delusions

B. Delusion of guilt

C. Delusion of poverty

D. Delusion of love

Answer Key

4. Which is the most appropriate ICD-10 diagnosis for a patient admitted with current episode of moderate depression and history of two manic episodes in the past?

A. Bipolar affective disorders current episode moderate depression

B. Recurrent depressive disorder

C. Manic-depressive psychosis- depression

D. Moderate depression

Answer Key

5. Which of the following is NOT a diagnostic entity in ICD-10 classification?

A.Bipolar affective disorders

B. Recurrent depressive disorders

C. Recurrent manic disorders

D. Dysthymia

Answer Key

6. ____________ is a disorder charecterised by persistant depressive features, not amounting to depressive disorder, which last for more than 2 years?

A. Cyclothymia

B. Dysthymia

C. Melancholia

D. Euthymia

Answer Key

7. ______________ is a poor prognostic factor in mood disorders.

A. Acute or abrupt onset of illness

B. Typical Clinical Features

C. Well-adjusted premorbid-personality

D. Comorbid personality disorders

Answer Key

8. The therapeutic blood level of sodium valproate in mood disorders is

A. 0.8 - 1.2 mEq/L

B. 10 - 20 mEq/L

C. 20 - 40 mcg/mL

D. 45 and 100 mcg/mL

Answer Key

9. Mania repressents a ______________ to depression according to psychodynamic theory.

A. Reaction formualtion

B. Repression

C. Sublimation

D. Displacement

Answer Key

10. ______________ is a tricyclic antidepressant drug.

A. Escitalopram

B. Imipramine

C. Paroxetine

D. Fluoxetine

Answer Key

11. Which of the following antidepressant is known for its high anticholinergic side effects?

A. Mirtazapine

B. Sertraline

C. Amitriptyline

D. Fluoxetine

Answer Key

12. ECT is indicated in which of the following conditions?

A. Severe depression

B. Hypomania

C. Autistic disorders

D. Tourette ssyndrome

Answer Key

13. The usual therapeutic dose range of lithium carbonate in the treatment of bipolar disorders is:

A. 30-60 mg/day

B. 900-1500 mg/day

C. 2000-3000 mg/day

D. 15-30 mg/day

Answer Key

14. Therapeutic blood level of lithium is:

A. 11 to 20 mg/dL

B. 1.5 to 2 mEq/L

C. 0.8 to 1.2 mEq/L

D. 150 to 200 mg/dL

Answer Key

15. ______________ is a clinical term used to explain a major depressive disorder superimposed on an underlying dysthymia.

A. Agitated depression

B. Double depression

C. Secondary depression

D. Neurotic depression

Answer Key

Refrerences

  1. Bhugra D, Ranjith G, Patel V. Handbook of Psychiatry by Byword Viva Publishers, New Delhi, 2005.
  2. Kaplan HI, Sadock BJ. Synopsis of Psychiatry , Behavioral Sciences/ Clinical Psychiatry. 9th ed. Hong Kong :William and Wilkinson Publishers ;1998.
  3. Allan Tasman, Jerald Kay, Jeffrey A. Lieberman, Michael B. First and Mario Maj. Edrs. Psychiatry, Third Edition. John Wiley & Sons, Ltd, 2008.
 
ANSWER KEY
1. C
2. E
3. D
4. A
5. C
6. B
7. D
8. D.
9. A
10. B
11. C
12. A
13. B
14. C
15. B
Back to Quiz Corner Home

Advertisement

 

 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from AIPPG

Copyright 2011@Current