Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
h
Pharmacology Quiz - 6
Antiepileptics
This page was last updated on July 21, 2011

1. A 10-year-old boy with generalized tonic seizures is seen by his dentist at a routine checkup. The dentist observes that the patient has an overgrowth of gum tissue.The patient was most likely receiving which of the following agents?

A. ethosuximide

B. clonazepam

C. primidone

D. phenytoin Copyright@ www.currentnursing.com/Quiz

E. zonisamide

Answer Key

2. The metabolism of which AED frequently displays zero-order kinetics following moderate to high therapeutic doses?

A. Carbamazepine

B. Phenytoin

C. Valproic acid

D. Ethosuximide

E. Zonisamide

Answer Key

3. A 14-year-old patient is diagnosed with absence epilepsy. Any of the following drugs could be considered a reasonable choice to prescribe EXCEPT

A. Ethosuximide

B. Phenobarbital

C. Carbamazepine

D. Valproic acid

Answer Key

4. Which of the following agent was first introduced for treatment of epilepsy?

A. Phenobarbital

B. Phenytoin

C. Carbamazepine

D. Valproic acid

E. Tiagabin Copyright@ www.currentnursing.com/Quiz

Answer Key

5. Sodium Channel Blocking antiepileptic agents include, all EXCEPT

A. Phenytoin

B. Ccarbamazepine

C. Topiramate

D. Valproic acid

E. Diazepam

Answer Key

6. Adverse effects of carbamazepine include, all EXCEPT

A. Skin rashes

B. Drowsiness

C. Diplopia

D. Hair loss

Answer Key

7. The most serious adverse effect associated with valproic acid is:

A. Fatal hepatic failure

B. Gingival hyperplasia

C. Drowsiness Copyright@ www.currentnursing.com/Quiz

D. Mood disorder

E. Dementia

Answer Key

8. Which AED is related to an increased incidence of neural tube defects in the fetus of mothers who received the drug during the first trimester of pregnancy?

A. Diazepam

B. Phenytoin

C. Valproic acid

D. Gabapentin

E. Topiramate

Answer Key

9. Sodium valproate is contraindicated in

A. Tonic-clonic seizures

B. Partial sezures

C. Bipolar affective disorders

D. Hepatic dysfunction

Answer Key

10. Which of the following toxic side effect is related to use of topiramate?

A. Aplastic anemia

B. Stevens-Johnson syndrome

C. Nephrolithiasis

D. Hepatotoxicity Copyright@ www.currentnursing.com/Quiz

Answer Key

11. All are side effects of phenytoin, except:

A. Ataxia

B. Hypoglycemia=

C. Hirsuitism

D. Gum hypertrophy

 

 

ANSWER KEY Copyright@ www.currentnursing.com/Quiz
1. D
2. B
3. C
4. A
5. E
6. D
7. A
8. C
9. D
10. C
11. B
       

References

  1. Psychiatry, Third Edition. Edrs. Allan Tasman, Jerald Kay, Jeffrey A. Lieberman, Michael B. First and Mario Maj.John Wiley & Sons, Ltd, 2008.
 
 
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2011@Current