Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure Exam, HAAD, DOH, PSC, UPSC, ESI Nursing Exams, MSc. Nursing, PhD(N) Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor
 
 
 
 
 

Gastrointestinal System Quiz -III

This page was last updated on April 7, 2011

1. ______________ is a lymph vessel present in an intestinal villus that is specialised to transport absorbed fat.

A. Peyer's patches

B. Lacteal

C. Waldeyer's ring

D. Ampulla of Vater

Answer Key

2. The functions of retinol (vitamin A) include:

A. development of connective tissue

B. helps in aminoacid metabolism

C. helps in development of vision, epithelia of skin

D. metabolism of carbohydrates

Answer Key

3. The function of bile salts is to:

A. help in emulsification of fats

B. transport of fat in the blood

C. break a peptide in to oligopeptide and aminoacids

D. help in the formation of lipoprotiens

Answer Key

4. ____________ are fat globules consisting of triglycerides, cholesterol and phospholipids surrounded by a coat.

A. Apolipoproteins

B. Low-density lipoproteins (LDLs)

C. Very low density lipoproteins (VLDLs)

D. Chylomicrons

Answer Key

5. _______________ are glandular areas present in the depressions at the bases of villi in small intestine.

A. Crypts of Lieberkuhn

B. Omental bursa

C. Plicae semilunares

D. Greater omentum

Answer Key

6. Mmicoscopic examination of stool in dysentery or inflammatory diarrhea shows::

A. no fecal leukocytes

B. mild or no increase in fecal lactoferrin

C. fecal polymorphonuclear leukocytes

D. presence of enterotoxin

Answer Key

7. Loperamide is indicated in:

A. watery diarrhea

B. patients with fever and loose stools

C. dysentery

D. Typhoid fever

Answer Key

8. Profuse "rice-water" stools suggest :

A. dysentery

B. cholera

C. typhoid

D. irritable bowel syndrome

Answer Key

9. More than 80% of patients with _____________ have the HLA-B27 phenotype.

A. Carpel Tunnel Syndrome

B. Reiter's syndrome

C. Appendicitis

D. Peptic ulcer disease

Answer Key

10. ___________________ is recommended as first-line treatment of shigellosis.

A. Cefotaxime

B. Erythromycin

C. Loperamide

D. Ciprofloxacin

Answer Key

Ref: WHO Library Cataloguing-in-Publication Data: Guidelines for the control of shigellosis, including epidemics due to Shigella dysenteriae type 1

 

11. Peptic ulcer of the esophagus is also called as:

A. Barrett's ulcer

B. Reiter's syndrome

C. Reflux esophagitis

D. Achalasia

Answer Key

12. Painful swallowing is termed as:

A. Dysphagia

B. Odynophagia

C. Dyspepsia

D. Ataxia

Answer Key

13. Zenker's diverticulum appears in the natural zone of weakness in the:

A. lower esophageal mucosal ring (Schatzki ring)

B. Small intestine

C. Ileo-ceacal junction

D. posterior hypopharyngeal wall (Killian's triangle)

Answer Key

14. Mucosal tear is usually caused by vomiting, retching, or vigorous coughing is termed as:

A. Behçet's syndrome

B. Plummer-Vinson syndrome

C. Mallory-Weiss Syndrome

D. Achalasia cardia

Answer Key

15. Which of the following drugs is a proton pump inhibitor/

A. Ranitidine

B. Sucralfate

C. Misoprostol

D. Omeprazole

Answer Key

Answer Key

1. B 2. C 3. A 4. D 5. A.
6. C 7. A 8. B 9.B 10.D
11. A 12. B 13. D 14. C 15. D
Back to Quiz Corner Home
   

Advertisement

 

 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from AIPPG

Copyright 2011@Current