Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
-

Psychiatric Nursing Quiz

Electroconvulsive Therapy (ECT) Quiz
This page was last updated on February 22, 2011

1. The first use of convulsive therapy for the treatment of a psychiatric disorder in modern times is attributed to

A. Ladislaus von Meduna

B. A. E. Bennett

C. Egas Moniz

D. Kurt Schneider

Answer Key

2. The first therapeutic use of electrically induced seizures in the treatment of mental disorders is related to

A. Harold Sackeim

B. Luigi Bini and Ugo Cerletti

C. D. Goldman

D. G. Holmberg and S. Thesieff

Answer Key

3. The sequece of administration of medications in anesthesia for ECT is:

A. Atropine---thiopentone/methohexitol---succinylcholine

B. Succinylcholine---atropine---thiopentone/methohexitol

C. Atracurium---succinylcholine---atropine

D. Atropine--- succinylecholine---thiopentone/methohexitol

Answer Key

4. As per the current evidence, which statement is NOT correct?

A. Bilateral ECT is superior in efficacy to unilateral ECT.

B. Unilateral ECT is more likely to cause cognitive deficits.

C. Brief-pulse ECT delivery is associated with decreased cognitive deficits.

D. Unilateral ECT is administered to the non-dominant hemisphere

Answer Key

5. Which of the following drugs is associated with lower seizure thresholds when administering ECT?

A. Lithium

B. Anticonvulsants

C. Benzodiazepines

D. Barbiturates

Answer Key

6. What is the minimum seizure duration required for effectiveness of ECT?

A. 1 to 3 seconds

B. 5 to 10 seconds

C. 30 to 90 seconds

D. 180 to 200 seconds

Answer Key

7. What is the best accepted placement of electrodes in unilateral ECT?

A. Bifrontotemporal

B. Paritotemporal

C. Occipital

D. D'Elia position

Answer Key

8. What is considered as the gold standard for confirmation of seizure in ECT?

A. Cuff method

B. Electroencephalography (EEG)

C. Electromyogram (EMG)

D. Galvanic Skin Response (GSR)

Answer Key

9. What is the average mortality rate with ECT (modified)?

A. 3-4 per 100,000

B. 10-25 per 100,000

C. 10-20 per 10,000

D. 50-60 per 1000,00

Answer Key

10. Factors predisposing to postictal confusional state include, all EXCEPT:

A. Sine wave ECT

B. High-dose ECT

C. Existing CNS disease

D. Multiple ECT

E. A younger age group

Answer Key

11. Which is the best unit for quantification of ECT stimuli?

A. Millicoulombs (mC)

B. Joules

C. Watts

D. Volt

Answer Key

12. Which of the following is NOT a recommended preparation for ECT procedure?

A. Informed consent in writing

B. Pre-ECT investigations

C. Morning bath, cleaning the oil from the head, overnight fast

D. Premedication with an anticholinergic agent

E. Administration of an anticonvulsant 30 minutes before ECT

Answer Key

13. The most common indication of ECT is:

A. Schizophrenia

B. Generalized Anxiety Disorder

C. Manic episodes

D. Major depression

Answer Key

14. rTMS is found to have antidepressant properties when applied to

A. Temporal– parietal regions of the cortex

B. Dorsolateral prefrontal cortex (DLPFC)

C. Occipital cortex

D. Parieto-occipital cortex

Answer Key

15. The most persistent adverse effect of ECT is

A. Retrograde amnesia

B. Fractures

C. Seizures

D. Hypertension

Answer Key

ANSWER KEY

1. A
2. B
3. A
4. B
5. A
6. C
7. D
8. B
9. A
10. E
11. A
12. E
13.D
14. B
15. A

Reference

  1. Andrade C. Electrical Aspects of ECT. in Handbook of Psychiatry by Bhugra D, Ranjith G, Patel V. Byword Viva Publishers, New Delhi, 2005.

  2. Kaplan HI, Sadock BJ. Synopsis of Psychiatry , Behavioral Sciences/ Clinical Psychiatry. 9th ed. Hong Kong :William and Wilkinson Publishers ;1998.

Back to Quiz Corner Home
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from - AIPPG

Copyright 2011@Current