Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure Exam, HAAD, DOH, PSC, UPSC, ESI Nursing Exams, MSc. Nursing, PhD(N) Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor
 
 
 
 
 
Electrocardiogram (ECG) Quiz - 1
This page was last updated on July 21, 2011

1. Electrocardiogram (ECG) was first developed by:

September 1, 2013

B. Wilhelm His

C. Willem Einthoven

D. Hubert Mann Copyright@ www.currentnursing.com/Quiz

Answer Key

2. The classic ECG changes in myocardial infarction (MI) are:

A. T-wave inversion

B. ST-segment elevation

C. Development of an abnormal Q wave

D. All of the above

Answer Key

3. Tall-tented T waves and widened QRS are seen in:

A. Hyponatremia

B. Hyperglycemia

C. Hyperkalemia Copyright@ www.currentnursing.com/Quiz

D. Hyperphosphatemia

Answer Key

4. One specific ECG change in hypokalemia (low potassium level) is:

A. U wave (a positive deflection after the T wave)

B. ST segment elevation

C. Tall peaked T waves

D. Increased amplitude and widening of the QRS complex

Answer Key

5. The depolarization stimulus for the normal heartbeat originates in the:

A. Epicardium Copyright@ www.currentnursing.com/Quiz

B. His-bundle areas

C. Atrioventricular (AV) nodal

D. Sinoatrial (SA) node

Answer Key

6. An ECG report should contain:

A. Rhythm

B. Conduction intervals

C. Cardiac axis

D. A description of the QRS complexes, ST segments, T-waves

E. All of the above

Answer Key

7. A shortened PR interval, slurring (called a delta wave) of the initial QRS deflection, and prolonged QRS duration are charecteristics of:

A. Wolff-Parkinson-White (WPW) syndrome

B. Atrial tachycardia

C.  Left bundle branch block

D. Myocardial ischemia

Answer Key

8. ECG charecterized by PR interval which becomes longer with each succeeding ECG complex until there is a P wave not followed by a QRS is seen in: Copyright@ www.currentnursing.com/Quiz

A. First-degree Atrioventricular Block, type II

B. Second-Degree Atrioventricular Block, Type I

C. Second-degree Atrioventricular Block, type II

D. Third-Degree Atrioventricular Block

Answer Key

9. Ventricular muscle depolarization is represented by:

A. P wave

B. T wave

C. The QRS complex

D. U wave

E. PR interval

Answer Key

10. The characteristics of normal sinus rhythm include all the following, except:

A. Rate: 60 to 100 beats/min

B. Rhythm: Regular

C. P waves: Precede every QRS complex and are consistent in shape

D. PR interval: 0.12 to 0.20 second

E. QRS complex: 0.4 to 0. 8 second

Answer Key

11. Regarding placement of leads when recording ECG all are correct, except:

A. V1 - 4th intercostal space - right margin of sternum

B. V2 - 4th intercostal space - left margin of sternum

C. V3 - linear midpoint between V2 and V4

D. V4 - 7th intercostal space at the mid clavicular line

E. V5 - horizontally adjacent to V4 at anterior axillary line

 F. V6 - horizontally adjacent to V5 at mid-axillary line

Answer Key

12. Normal QRS width is:

A. 0.04 to 0.10 second

B. 0.12 to 0.20 second

C. 0.42 to 0.43 second

D. 0.08-0.12 seconds

Answer Key

13. P wave represents: Copyright@ www.currentnursing.com/Quiz

A. Depolarization of right ventricle

B. Depolarization of both atria

C. Depolarization of left ventricle

D. Atria to ventricular conduction time

Answer Key

14. Inferior wall ischemia produces changes in leads:

A. II

B. III

C. aVF

D. All of the above

Answer Key

15. Identify the rhythm.

A. Bradycardia

B. Normal EEG

C. Tachycardia

D. First degree heart block

Answer Key

Answer Key Copyright@ www.currentnursing.com/Quiz
1. C 2. D 3. C 4. A 5. D
6. E 7. A 8. B 9. C 10. E
11. D 12. A 13. B 14. D 15. B

References

  1. Smeltzer SC, & Bare BG. (2004). Brunner and Suddarth's Textbook of Medical-Surgical Nursing. 10th edition. (Edrs). Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins.
  2. Questions from entrance examinations relevant to nursing conducted in India. (NIMHANS/AIIMS/Manipal/Kerala/All India etc..)
Back to Quiz Corner Home
   
 
 

Advertisement

 

 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from AIPPG

Copyright 2011@Current